Alexandra Mostýn: Ti, kdo jsou prohlášeni za mrtvé, žijí déle

17. listopad 1989 přinesl zlomové události v moderních československých dějinách. Při příležitosti 30. výročí pádu komunistického režimu konfrontovala Alexandra Mostýn ve své reportáži pro německý deník taz vzpomínky pamětníků z obou táborů. Na listopadové události vzpomíná představitel disidentského hnutí Alexandr Vondra a také Ludvík Zifčák, tajný agent StB. Ten měl v průběhu demonstrace kamuflovat smrt jednoho z protestujících studentů. Ve své reportáži pracuje Alexandra Mostýn s prchavou a subjektivní pamětí, která si vzpomínky uzpůsobuje hlavně podle toho, aby nerušily obraz, který člověk sám o sobě má.

Když jsem začala pracovat na tomto příběhu, vzpomněla jsem si, jak jsem seděla u babičky v obýváku a dívali jsme se na Tagesschau. Myslela jsem si při tom: Aha, dívej, teď konečně to začíná i u nich, konečně se tam něco děje. Takže Národní – to je pro mě asociace s tímto začátkem…

Alexandra Mostýn

Ti, kdo jsou prohlášeni za mrtvé, žijí déle

Alexandře Mostýn se v její reportáži podařilo postihnout, jak se zásadní historické události proměňují v perspektivě jejich účastníků, zvláště těch, kteří se pokládají za jejich spolutvůrce.

Adam Černý

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Totgesagte leben länger [Ti, co jsou prohlášeni za mrtvé, žijí déle]

Autor: Alexandra Mostýn

Název média: taz.de

Datum zveřejnění: 17. 11. 2019

Alexandra Mostýn

Již od roku 1998 přináší čtenářům berlínských novin tageszeitung zprávy z České republiky a ze Slovenska. Kromě toho byla v letech 1998-2013 zahraniční korespondentkou zpravodajského časopisu Focus v Praze.