Jacqueline Hene: Zatopené město

Poté, co se Jacqueline Hene přestěhovala z velkoměsta do krušnohorského pohraničí, začala se rozhlížet, jaké zajímavé příběhy oblast nabízí. Oko jí padlo na přehradu Přísečnice, která se jmenuje podle města, jež bylo s jejím vznikem zničeno a zatopeno. V reportáži  uslyšíme zvukový záznam detonace, která v roce 1973 ukončila existenci kdysi slavného městečka. Setkáváme se ale také se studenty z Česka a Německa, kteří pátrají potom, jaké další příběhy se skrývají pod hladinou přehrady. A právě jejich pátrání kousek cesty novinářka MDR doprovází.

Připadá mi velká škoda, že toho lidé o svých sousedech moc nevědí. Z naší vesnice to máme do Čech coby kamenem dohodil, vůbec není těžké sem zajet a něco si prohlédnout. A přesto sem lidé nejezdí, že je to moc neláká. Já do Čech jezdím moc ráda, přijde mi, že tam s lidmi navážu kontakt velmi lehce.

Jacqueline Hene

Zatopené město

Příspěvek je výjimečný svým pádným vyprávěcím stylem, jenž je ještě dotvářen rozhlasovými prvky: hudbou a atmosférou. Před našima očima (a skrze naše uši) nás Jacqueline Hene seznamuje se zlomovými okamžiky dějin. Město se znovu zvedá ze svého propadliště. Jacqueline Hene nám dává tušit, že na dně leží neuvěřitelné příběhy, které mladí lidé vytahují na hladinu.

Bogna Koreng

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Versunkene Stadt [Zatopené město]

Autor: Jacqueline Hene

Název média: MDR Sachsen

Datum zveřejnění: 16. 7. 2018

Jacqueline Hene

Působí v regionálním studiu MDR v Chemnitz, a to už od roku 2012. Novinářské a moderátorské zkušenosti dále sbírala v MDR Info, v rádiu Energy Sachsen a v televizní stanici RFI/BBC Sachsen.