Hans-Jörg Schmidt: znalec se smyslem pro humor

Nositelem Zvláštního ocenění za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost se v roce 2018 stal Hans-Jörg Schmidt. Porota ocenila jeho vynikající znalost českého prostředí, které předává německým čtenářům, lidskost, s níž představuje Německo české veřejnosti, a také humor, který dodává jeho stylu nezaměnitelný rukopis.  

Je pro mě nesmírně důležité, že žiju mezi Čechy. Potřebuji podněty. Mí sousedé mi je dávají. Má partnerka mi je dává. Bez toho by to nešlo. Můžete si číst noviny, poslouchat rozhlas, dívat se na televizi. To je všechno dobré, ale hlavně musíte s lidmi žít, abyste je pochopili. Bez toho to nejde.

Hans-Jörg Schmidt

Díky svým rozsáhlým znalostem a velkým smyslem pro humor se mu daří vzbuzovat zájem a pochopení pro druhou stranu v obou směrech.


Peter Lange

Hans-Jörg Schmidt

Dámy a pánové,

při vysílání zahraničních korespondentů se média obvykle řídí jednou z následujících dvou úvah: Buď dotyčného vyšlou na pět let s odůvodněním, že po jejich uplynutí začne novinář místo svého vyslání milovat nebo nenávidět. Ani jedno z toho není dobré, a kromě toho jeho práce potřebuje pravidelně svěží vhled. 

Druhá úvaha říká, že až po pěti letech novinář do určité míry pozná oblast, o které píše, a získá základní jazykové znalosti. 

Oba přístupy mají své výhody i nevýhody. Oba jsou možné, obzvlášť pokud si člověk uvědomuje svou pozici a čas od času se nad ní zamyslí. 

Hans-Jörg Schmidt mi někdy závidí mých pět let, které mi umožňují studený, analytický a poněkud odtažitý pohled na věc.

Já mu zase závidím, jak hluboce se dokázal ponořit do české společnosti, jak hluboce porozuměl této zemi a jejím obyvatelům, jak hluboce poznal základní proudy historie a mentality. Závidím mu jeho znalosti soudobých dějin; vždyť je sám pamětníkem – po téměř 30 letech!

Porota se usnesla:

Hans-Jörg Schmidt působí jako zpravodaj pro německou veřejnost, je však také vyhledávaným hostem v českých médiích. A tak vystupuje v českém rozhlase i televizi jako velmi nekonvenční „zástupce Německa“. Díky svým rozsáhlým znalostem a velkým smyslem pro humor se mu daří vzbuzovat zájem a pochopení pro druhou stranu v obou směrech.

A já dodávám: Jako nestor mezi německými zpravodaji v České republice je skvělým kolegou, nezištným rádcem s velkým přítelem. A v tomto ohledu je pravděpodobně více než jen poloviční Čech.  Gratulujeme!

Peter Lange (laudatio)

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Hans-Jörg Schmidt

Hans-Jörg Schmidt v Praze žije a pracuje od roku 1990 jako novinář na volné noze. S trochou nadsázky se dá říct, že je služebně nejstarším německým korespondentem na Vltavě. Více než dvacet let píše zprávy pro berlínský deník DIE WELT. V současnosti pracuje nejčastěji pro drážďanské Sächsische Zeitung, vídeňské Die Presse, agenturu N-Ost a portál eurotopics.net a pro Katolickou zpravodajskou agenturu KNA v Bonnu.