Veronika Kupková & Olga Komarevtseva – Burkhart: Generace „N“: Deutschböhme

Česko-německý dokumentární film Generace „N“: Deutschböhme zachycuje očima dnešních třicátníků osudy českých Němců. Svůj příběh vypráví čtyři pamětníci ze Sudet, z nichž dva byli po roce 1945 z Československa vysídleni, a dva tu museli zůstat. Autorky filmu se spolu s pamětníky vydali do míst, kde bylo jejich “doma”, a zapátrali po zapomenutých příbězích krajiny.

Nejsilnější zážitek mám spojený s jedním z pamětníků, když nás pozval na návštěvu a pak pohnutě řekl: ´Čekal jsem na vás celý život. Moc mě těší, že jsou tady mladí lidé, kteří se zajímají o to, jak se cítím, kteří mě neposuzují podle politiky nebo nějakého společenského konsensu. Vy tady sedíte přede mnou a přicházíte jako přátelé.´ To bylo moc emotivní a nikdy na to nezapomenu.

Veronika Kupková

Pro mě bylo také zajímavé vidět, co je opravdu domov. Narodila jsem se v Rusku ve Vladivostoku, pak jsem bydlela v Petrohradu, teď jsem v Německu. Hodně cestuji. Svůj domov si nosíme v sobě.

Olga Komarevtseva – Burkhart

Generace „N“: Deutschböhme

Na začátku práce poroty vznikl chaos – chaos z toho, že porota vůbec nebyla schopná zařadit příspěvek do české či německé kategorie. Je rozhodující národnost autorek? Nebo je spíše rozhodující jazyk, ve kterém je příspěvek natočen? Nebo daleko více to, pro jaké publikum je určen? Ani na jednu z těchto otázek v případě dokumentu Generace N neexistuje jednoznačná odpověď. Proto je právě toto – podle názoru poroty – skvělá přeshraniční novinařina, která stojí za ocenění.

Bára Procházková

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Generace „N“: Deutschböhme [Generation „N“: Deutschböhme]

Autor: Veronika Kupková & Olga Komarevtseva-Burkhart

Název média: youtube

Datum zveřejnění: 13. 1. 2017

Veronika Kupková & Olga Komarevtseva-Burkhart

Veronika Kupková
Veronika Kupková vystudovala geografii a o česko-německá témata se začala hlouběji zabývat až díky svému ročnímu pobytu u Grüne Schule grenzenlos v Zethau. Ve své činnosti se zabývá otázkou česko-německého soužití, porozumění, vztahem lidí ke krajině a udržitelným způsobem života. Spolu se svými studenty podnikla hloubkovou sondu do historie a života dnes již zaniklého města Přísečnice v rámci projektu “Přísečnice žije - Preßnitz lebt”.

Olga Komarevtseva-Burkhart
Olga Komarevtseva-Burkhart ve svých dokumentárních snímcích často otevírá společensky závažná a kulturně citlivá témata. Spolupráci s Veronikou Kupkovou navázala díky Evropské dobrovolné službě, kterou obě strávily u Grüne Schule Grenzemlos v Zethau. Za svůj film získaly několik ocenění, mj. také Cenu poroty na Mezinárodním filmovém festivalu Německa (2018) a Cenu za literaturu a publicistiku SdL (2019).