Jan Brož: Putinovi ruští Němci a odpůrci

Až do letošního února nevěnovali Němci přítomnosti několikamilionové komunity tzv. ruských Němců (Russlanddeutsche) ve své zemi příliš pozornosti. Válka na Ukrajině obnažila nejen heterogenitu této skupiny, ale také radikálnost části jejích příslušníků. Jan Brož v oceněné reportáži nabízí českému publiku vhled do ruské komunity žijící v Berlíně. Ukazuje, jak názorově pestrá je – od lidí, kteří rezolutně odmítají a kritizují současný režim, až po zastánce agresivní politiky prezidenta Putina. Líčí také příběhy lidí, kteří se kvůli svému původu ocitli pod dvojím tlakem.

Primární záměr byl vůbec českého čtenáře informovat o tom, že v Německu není jenom turecká nebo blízkovýchodní menšina, ale i poměrně početná menšina ruskojazyčná. Sekundárním záměrem bylo ukázat, co je to vůbec za lidi, jak přemýšlejí, jak se dívají na válku a na ruskou politiku.

Jan Brož

Putinovi ruští Němci a odpůrci

Dobrý reportér se pozná i podle toho, že si dokáže najít vhodné respondenty, a k tomu je předpokladem znalost místního prostředí, a ta je z reportáže Jana Brože zřejmá.

Adam Černý

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Putinovi ruští Němci a odpůrci

Autor: Jan Brož

Název média: Hrot

Datum zveřejnění: 9. 5. 2022

Jan Brož

Jan Brož pracoval pro deník MF Dnes, týdeníky Euro a Hrot a od října 2022 působí v Hospodářských novinách. Zaměřuje se především na témata spojená s energetikou a klimatem. Jelikož však nemalou část života prožil ve Vídni a malou i v Berlíně, rád píše i o dění v německojazyčných zemích a nabourává tak stereotypy, které Češi o tamních obyvatelích mají.