Magdaléna Fajtová: Zastřelil se jako voják Wehrmachtu a osmdesát let o něm nikdo nic nevěděl. Pak se ale našla jeho vojenská karta

Pradědeček Magdaleny Fajtové byl za druhé světové války vojákem německé armády. V květnu roku 2021 získala Magdaléna od německého Bundesarchivu kopii jeho vojenské karty. Do té doby o něm rodina moc informací neměla: jen že spáchal sebevraždu a že měl údajně před smrtí poslat dopis na rozloučenou. Magdalénu zajímalo, zda sebevražda a dopis, pomáhaly její rodině vrátit se po odsunu do Československa. Skrze autentické nahrávky z procesu nám její detektivní práce umožňuje bezprostředně sledovat pátrání po příběhu Jana Adensama a zbytku rodiny žijící v pohraničí.

Už od začátku jsem věděla, že o příběhu mého pradědečka chci něco natočit, protože je hrozně snadné někoho odsoudit. Někdo může zemřít jako německý voják, aniž by třeba podporoval nacistickou ideologii. Už jenom to, jak zemřel, je myslím docela solidní důkaz, že třeba opravdu nesouhlasil s tím, co za války musel dělat.

Magdaléna Fajtová

Zastřelil se jako voják Wehrmachtu a osmdesát let o něm nikdo nic nevěděl. Pak se ale našla jeho vojenská karta

Bogna Koreng

Diktování, telefonáty, vysvětlování – autorka nám posluchačům nejenom umožňuje účastnit se pátrání, ale bere nás do své bezprostřední blízkosti – díváme se jí přes rameno, když píše na klávesnici, slyšíme emocionální podtóny během telefonátů, jsme po jejím boku během rozhovorů. Obratnou zvukovou realizací, střídáním reportážních prvků, rozhovorů a monologů autorka navozuje autentický prostor a bezprostřednost událostí.

Bogna Koreng

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Zastřelil se jako voják Wehrmachtu a osmdesát let o něm nikdo nic nevěděl. Pak se ale našla jeho vojenská karta

Autor: Magdaléna Fajtová

Název média: Český rozhlas Plus

Datum zveřejnění: 28. 5. 2022

Magdaléna Fajtová

Magdaléna Fajtová působí jako redaktorka zpravodajství v zahraniční redakci Českého rozhlasu. Specializuje se na oblast západního Balkánu - na politiku, společnost a životní prostředí. Vystudovala Mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních studií Univerzity Karlovy a předtím Mediální studia a žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně.