Kilian Kirchgeßner: Královna ovoce

Při čtení textu Kiliana Kirchgeßnera pro magazín reportagen se sbíhají sliny na jazyku. Aby ne, když je jeho reportáž o těch nejlepších marmeládách na světě. Stojí za nimi Blanka Milfajtová, Češka, která za své marmelády získává pravidelně ocenění v prestižních gurmánských soutěžích. Příběh o tom, jak se “obyčejná” žena rozhodla opustit práci v kanceláři a věnovat se výrobě marmelád, je jedním z těch o cestě za splněným snem. Kilian Kirchgeßner ho sepsal svěže, rozmanitě, s nečekanými akcenty. Právě tak, jak má chutnat ta nejlepší marmeláda.

Tento zcela nevinný příběh ještě přináší další poselství: Představuje Česko, které je mnohým německým čtenářům na hony vzdálené, jako zemi, kde jsou takové příběhy možné. Že tu lidé mají originální nápady, že s nimi mají úspěch. To je důležitý krok pro odbourávání předsudků.

Kilian Kirchgeßner

Královna ovoce

Kilian Kirchgeßner je nejenom citlivý a pozorný pozorovatel. Daří se mu také svá pozorování předávat obraznou a smyslnou řečí, takže při čtení jeho textu má člověk pocit, jakoby se do příběhu sám zapojil. Tento text je velký, výjimečný jazykový počin.

Anneke Hudalla

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Königin der Früchte [Královna ovoce]

Autor: Kilian Kirchgeßner

Název média: reportagen

Datum zveřejnění: 1. 7. 2016

Kilian Kirchgeßner

Kilian Kirchgeßner je zahraniční korespondent z České republiky a Slovenska. Spolupracuje s rozhlasovými stanicemi ARD, mj. také Deutschlandfunk, WDR a Deutschlandradio Kultur, ale také pro časopisy z Německa, Rakouska a Švýcarska. Za svou práci získal řadu ocenění, mj. cenu Axel-Springer-Preis a Young Journalist Award Evropské unie.