Jaroslav Rudiš: Tenkrát za bramborové války

Taková obyčejná brambora. Může být snad něco obyčejnějšího? To neobyčejné na této obyčejnosti je, když se stane hlavní hrdinkou příběhu, na jehož pozadí se odehrávají velké i malé dějiny. Ve svém textu pro Frankfurter Allgemeine Zeitung Jaroslav Rudiš vyzdvihl naprosto běžné, všední věci, které vytváří přirozenou kulisu, před níž se odehrávají naše životy.

Pro mě je vždycky důležité vzít velké dějiny a potom je spojit s malým příběhem. V tomto textu jde o válku mezi Pruskem a Rakouskem, ale také o Čechy a sudetské Němce, o slovo brambora. Všechno se pokouším vyprávět s určitou lehkostí a humorem. Když se v čechách někdo bere moc vážně, tak je vlastně směšný. Myslím, že to je něco, co bychom mohli zase exportovat my.

Jaroslav Rudiš

Tenkrát za bramborové války

Jaroslav Rudiš prokázal své novinářské schopnosti tím, že postřehl, co nabízí zdánlivě banální téma a ve svém příspěvku „Tenkrát za bramborové války“ pro Frankfurter Allgemeine Zeitung vylíčil zásadní roli brambor v historii německo-českých vztahů. To může znít vznešeně a odtažitě, ale jen do chvíle, kdy ucítíte, jak autor samotného téma zaujalo a jak do něj dokázal promítnout i vlastní rodinnou historii.

Adam Černý

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Damals im Kartoffelkrieg [Tenkrát za bramborové války]

Autor: Jaroslav Rudiš

Název média: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Datum zveřejnění: 12. 2. 2018

Jaroslav Rudiš

Známý český spisovatel. Nejznámější je jeho literární tvorba, ale je také autorem divadelních her a komiksů. Píše dvojjazyčně - česky a německy.