Martin Weiser: Jak těžké je zapustit kořeny v cizí zemi

Dva lidské osudy, které dělí takřka 80 let, spojuje jedno téma – válka. Pětiletá Sieglinde, Němka, která musela po druhé světové válce opustit svůj domov a desetiletý Váňa, Ukrajinec, který ze dne na den s rodiči utekl z válkou zmítané země. Martin Weiser nás vtáhne do silných příběhů, které popisuje velmi střízlivě a věcně. Paralelně tak můžeme sledovat pocity a nesnáze obou protagonistů, jejichž životy se nejen souhrou náhod, ale především díky lidskému porozumění a solidaritě protnou. A my je tak díky citlivému vyprávění můžeme doprovázet na jejich cestě k nalezení nového domova.

Pro moji generaci a specificky pro generaci mých rodičů a prarodičů, pro které ještě bylo Německo velký problém, velký soupeř, velké nebezpečí, je to možnost, jak ukázat sudetské Němce úplně jinou optikou. Jako někoho, komu chybí vlast, komu chybí Česko, ale který i právě kvůli svému traumatu, kterým prošel, dokáže pomáhat jiným lidem. A mně přišlo úžasné, že se to v tom příběhu propojí. A to byl právě ten důvod, proč Váňova rodina mohla bydlet v Mnichově, v bytě vyhnaných sudetských Němců. Protože Sieglinde přesně ví, jaké to je, když si připadáte v nějaké zemi jako cizinec.

Martin Weiser

Jak těžké je zapustit kořeny v cizí zemi

Popisovat osudy lidí, kterým život obrátila naruby válka, je nanejvýš obtížné. Ještě více to platí, pokud autor stojí před úkolem pokusit se skloubit osudy, které dělí generace, a kdy kořeny dějinných zvratů nemusí být totožné. Martinu Weiserovi se to v reportáži „Jak je těžké zapustit kořeny v cizí zemi“ podařilo proto, že se vyhnul pasti, které by nutně kladlo srovnání historických událostí na ploše jednoho příspěvku do měsíčníku, v tomto případě magazínu Reportér. Podařilo se mu to proto, že udělal to, co v takových případech bývá nejspolehlivější a z novinářského hlediska nakonec i nejúčinnější, soustředil se na konkrétní osudy konkrétních lidí.

Adam Černý

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Jak těžké je zapustit kořeny v cizí zemi

Autor: Martin Weiser

Název média: REPORTÉR MAGAZÍN

Datum zveřejnění: 8. 5. 2023

Martin Weiser

Martin Weiser býval vládním a berlínským zpravodajem ČTK a teď pro Četku dělá noční zahraniční zpravodajství z různých koutů světa; momentálně z Martiniku. Když má prostor a čas, píše pro Reportér - nejraději o Africe; o tématech, kterým se u nás nedostává pozornosti, ale zaslouží si ji; a také o lidech, kteří se svět kolem sebe snaží měnit k lepšímu. Efektivní altruista.