Pavel Polák: Postřehy odjinud – Německé pobřeží očima Pavla Poláka

Německé pobřeží kdysi bývalo místem rekreace desetitisíců obyvatel Československa. V posledních letech se obliba nejen Baltského, ale také Severního moře mezi Čechy opět zvětšuje. Pavel Polák pro ně však nepřipravil typického turistického průvodce. Novinář, který dlouhá léta pracoval v Německu jako zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu, nyní tam působí jako reportér Deníku N na volné noze a má tedy zem projetou křížem krážem, vytvořil pro Českou televizi sérii krátkých reportáží pro pořad Postřehy odjinud: Německé pobřeží očima Petra Poláka. V třináctidílném cyklu se mu podařilo divácké obci zprostředkovat mořské vlny, nekonečné pláže, ale hlavně příběhy lidí, kteří zde žijí a mají vztah k místu. 

Německé pobřeží a Balt zejména je pro mě srdečná záležitost. Léto co léto tam už do roku 1999 jezdím jako dobrovolný vodní záchranář. Za tu dobu už to mám docela nakoukané, znám lidi, příběhy, které se vypráví, přírodu, pobřeží. Svou roli chápu spíše jako tlumočník, překladatel. Spoustu věcí lidé z Česka o Německu prostě neví.

Pavel Polák

Postřehy odjinud: Německé pobřeží očima Pavla Poláka

Pavel Polák objevuje místa, která v průvodcích nenajdete, a k těm známým přidává vždycky něco nového navíc – se znalostí reálií, s citem pro příběh a smyslem pro detail se dokázal napojit na každé z míst a vyprávět o jeho výjimečnosti s vtipem i důvtipem. V jeho reportážích se potkává historie se současností a slévají se v životě člověka, ukotveného na specifickém místě. Výstižné texty protkané slovními hříčkami prezentuje Pavel Polák s civilní přirozeností. Svým pozorovacím talentem a zkušeností zpravodaje v Německu přidává postřehům nadhled a humor. Jeho osvěžující a poutavé eseje v příjemném tempu dokázaly zprostředkovat atmosféru a jedinečnost německého pobřeží českým divákům.

Blanka Závitkovská

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Postřehy odjinud: Německé pobřeží očima Pavla Poláka

Autor: Pavel Polák

Název média: Česká televize

Datum zveřejnění: 14. 9. 2019

Pavel Polák

O dění v Německu informuje českou veřejnost již od roku 2014 - nejprve coby zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu, nyní jako publicista na volné noze spolupracující s Deníkem N a Českou televizí. Za svou rozhlasovou práci získal několik ocenění, např. v roce 2017 Česko-německou novinářskou cenu.