Heike Bittner a Robert Jahn: Jedeme dál i v době krize. Život se zavřenými hranicemi.

Od pádu železné opony jsme si zvykali, že hranice mezi Českou republikou a Německem začala ztrácet význam. Pro mnohé Čechy i Němce se postupně stala pouhou formalitou a zařídili si život na obou jejich stranách. Jarní příchod koronavirové epidemie ji však nečekaně a děsivě rychle znovu uzavřel: a před náročná rozhodnutí postavil právě ty Evropany, kteří se rozhodli žít bez ní. Právě tomuto problému věnovali svou pozornost Heike Bittner a Robert Jahn. Připravili v MDR reportáž pro redakci ARTE, v níž za pomoci několika přeshraničních osudů ilustrovali, co život s hranicí a bez hranice vlastně znamená. 

Bylo pro nás hrozné, když jsme si uvědomili, jak rychle to může jít. Uzavření hranic byl pád mnoho let nazpátek. Ze dne na den tu bylo kvůli koronaviru zase to, co se dříve zdůvodňovalo politicky.

Heike Bittner

Sdílíme strach našich protagonistů z nových hranic v Evropě. Pro politiky v Berlíně nebo v Praze je jednoduché říct: Pendleři jsou problém, protože je nemůžeme dostatečně kontrolovat. A tím je tak trochu politicky zneužít.

Robert Jahn

Jedeme dál i v době krize. Život se zavřenými hranicemi.

Dokumentární film ukazuje současnou provázanost regionu na pomezí Česka, Německa a Polska, stejně jako každodenní soužití lidí, kteří najednou čelí společné hrozbě – nevypočitatelné nemoci. Jeho síla je v lidskosti a upřímnosti protagonistů – Češky, která 18 let pracuje na zemědělské farmě v Saské Lužici, kde se objevil první případ nákazy koronavirem. Dosud hranici ve svém životě nevnímala, teď se jí poprvé postavila do cesty. Stejně jako českému doktorovi, který ve své lékařské misi pokračuje v německé vesnici, kde se stal rovnocenným partnerem staršího německého kolegy. Své poslání plní i mladá lékařka, která pendluje mezi domovem v Čechách a nemocnicí v sousedním Sasku, kde zůstává, i když ji to dočasně odloučí od dcery a manžela. Kamera doprovází každého z nich při rozhodování, jak se má krizové situaci postavit a jak ji zvládnout.

Blanka Závitkovská

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Jedeme dál i v době krize. Život za zavřenými hranicemi. [Weitermachen in der Krise. Leben mit geschlossenen Grenzen.]

Autor: Heike Bittner & Robert Jahn

Název média: ARTE (TV)

Datum zveřejnění: 16. 4. 2020

Heike Bittner & Robert Jahn

Heike Bittner
Jako autorka, režisérka a producentka na volné noze spolupracuje již od roku 1996 s veřejnoprávní televizí. Její vášní jsou příběhy lidí - ze současnosti i z dávné minulosti. Ve své tvorbě se často věnuje lidem z východní Evropy.

Robert Jahn
Už od roku 2001 působí jako reportér televizí MDR a ARTE a také jako autor a producent na volné noze. Od roku 2012 je také pedagogicky činný, mj. na univerzitě v Lipsku.