Pavel Šuba: Příběh osady Morgenland – Poprvé ji srovnali se zemí Švédi, zanikla ale až s poválečným odsunem

Kdesi v kopcích Jeseníku stojí mohutný, vzrostlý jasan. Pro děti, tábořící na nedaleké Malé Morávce, je to oblíbené výletní místo. Před třiceti lety byl jedním z těchto dětí i Pavel Šuba, v současné době editor Českého rozhlasu. Už jako malý vnímal, že je mu pod starým stromem uprostřed horské louky hezky – a jako velký se začal zajímat o to, čím je místo výjimečné. Statný jasan i vedle něj stojící dům jsou posledními svědky života osady Morgenland, která zanikla po odsunu původního německého obyvatelstva v roce 1946. Pavel Šuba po dva roky odhaloval jednotlivé vrstvy tohoto příběhu. Výsledkem je citlivý portrét místa i lidí z minulosti a přítomnosti, kterým vrostlo do srdce.

Pro mě to byl svým způsobem návrat ke kořenům, a to doslova, když se bavíme o jasanu. Už jako děti jsme se tu vždycky zastavovaly. Nikdy jsem ale nepřemýšlel nad tím, co tady v minulosti bylo. Až v dospělosti jsem si řekl: proč to tu vlastně je? Není důležité, jestli je člověk novinář nebo jakou má profesí. Důležité je zabývat se tím, co tady bylo před námi.

Pavel Šuba

Příběh osady Morgenland – Poprvé ji srovnali se zemí Švédi, zanikla ale až s poválečným odsunem

Pavel Šuba se zabývá tématem, které bylo už mnohokrát zpracováno: stínem odsunu Němců ze Sudet. A přece se mu podařilo jedinečné rozhlasové zpracování. Jako archeolog opatrně odkrývá svůj osobitý příběh. Hovoří s turisty, koresponduje s mužem, který jako dítě zažil odsun, nechá prolínat češtinu s němčinou, navštíví obyvatele samoty – posledního domu, který zbyl po zmizelé vesnici. Jednotlivé roviny vyprávění spojuje citlivě hudba místního rodáka Jaromíra 99. Vytváří tak celistvé podání historie 20. století, ve kterém jakoby náhodně zajiskří jednotlivé momenty. A přitom je celý dokument detailně prokomponován.

Libuše Černá

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Pavel Šuba: Příběh osady Morgenland – Poprvé ji srovnali se zemí Švédi, zanikla ale až s poválečným odsunem

Autor: Pavel Šuba

Název média: Český rozhlas

Datum zveřejnění: 1. 1. 2020

Pavel Šuba

Bývalý televizní reportér dnes působí jako editor Českého rozhlasu Radiožurnál. Kromě toho podniká offroadové nebo pěší expedice do pouště (o čemž napsal knihu Uštknuti Saharou). Poslední dva roky se zabývá historií zaniklé osady Morgenland v Jeseníkách.