Petr Dudek, Jan Pokorný, Petr Pospíšil, Ondřej Suchan, Martin Veselovský: Studio 39

U příležitosti výročí 15. března 1939, kdy Hitlerovo Německo okupovalo Československo, připravili redaktoři Českého rozhlasu unikátní rekonstrukci historických událostí. Ze studia na pražském hlavním nádraží vysílali sérii příspěvků, která originálním a autentickým způsobem přibližovala posluchačům a kolemjdoucím dobu těsně před vypuknutím druhé světové války. Zvala k zastavení a zamyšlení – mj. o tom, jaký význam mají tyto historické události pro náš dnešní život.

Myslím, že se ukázalo, že jsme velice dobře schopni zpracovávat tragické okamžiky v našich dějinách: německou a sovětskou invazi. Doufám, že třeba teď k 17. listopadu budeme mít příležitost udělat program také o něčem optimističtějším.

Petr Dudek

Představte si, že se ráno probudíte, pustíte rádio, a tam ve velmi autentické dobové kulise reportér referuje z pražského letiště nebo z pražských ulic, co se právě děje. Jsou slyšet pásy tanků nebo rachot, který tenkrát byl. Posluchač se probudí, tohle slyší a pak si řekne: ´Uf, je to vlastně jenom rekonstrukce.´

Jan Pokorný

Je dobře, že z toho celého vznikl videozáznam a vím určitě alespoň o jedné základní škole, kde paní učitelka na hodinách dějepisu pouštěla dětem záznam a následně se bavili o tom, co se tehdy dělo. Mnozí žáci o tom slyšeli poprvé.

Petr Pospíšil

Přemýšleli jsme o tom, jak zapojit tuto rekonstrukci do klasického zpravodajství. Zároveň jsme jí chtěli dát důležitost, proto jsme ji pojali jako sedmihodinové vysílání. U našeho studia na pražském hlavním nádraží se zastavili lidi, kteří by nás v tu dobu jinak asi neposlouchali. Říkali jsme si, že bylo jen pár lidí, kteří se nad tím zamyslí, a když přijedou domů, pustí si rekonstrukci celou nebo si k tématu vyhledají další informace, tak to mělo úspěch.

Ondřej Suchan

Vidím to třeba na svých dětech. Nejstarší dcera už je na střední škole a mnozí její spolužáci nerozlišují, co se stalo v roce 1989 a co se stalo v roce 1968. Rok 1939 je pro ně pravěk. Tahle rekonstrukce, do které přispěli samotní pamětníci, může mladší generaci přinést vhled, že se nejedná o prehistorii, ale že je to něco, co ovlivnilo dějiny celého 20. století a de facto i současnost.

Martin Veselovský

Studio 39

Pořad neobyčejně plasticky ilustruje, co se stalo 15. března 1939. Autoři události líčí, jakoby se právě děly. Cestující na pražském hlavním nádraží, odkud se vysílá, se zastavují a poslouchají. Málem jim ujede vlak. To svědčí o tom že tento pořad by se měl vysílat od rána do večera. Autoři nás celou hodinu udrží v pozornosti.

František Černý

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Studio 39 [Studio 39]

Autor: Petr Dudek, Jan Pokorný, Petr Pospíšil, Ondřej Suchan, Martin Veselovský

Název média: Český rozhlas

Datum zveřejnění: 15. 3. 2019

Petr Dudek, Jan Pokorný, Petr Pospíšil, Ondřej Suchan, Martin Veselovský

Petr Dudek
Petr Dudek je dlouholetý editor publicistiky v Českém rozhlase a dalších médiích (BBC, Týden, MFDnes).

Jan Pokorný
Jan Pokorný je dlouholetým moderátorem Českého rozhlasu Radiožurnál a zároveň ředitelem Zpravodajství.

Petr Pospíšil
Petr Pospíšil je hlavním editorem Radiožurnálu. Podílí se především na speciálních projektech stanice.

Ondřej Suchan
Ondřej Suchan působí na Radiožurnálu jako šéfredaktor, v minulosti psal pro časopis Týden a Lidové noviny.

Martin Veselovský
Martin Veselovský je novinářem se zkušeností rozhlasovou i televizní, dnes moderátor a spoluzakladatel internetového projektu DVTV.