Peter Lange: „Praha nás přijala jako příbuzné.“ Jak se Thomas a Heinrich Mannovi stali Čechy

Proseč – malé město ve východních Čechách, kdo ji zná? A právě tato obec a její obyvatelé se v napjaté atmosféře 30. let rozhodli, že udělí občanství spisovatelům Thomasovi a Heinrichu Mannovým. Jejich německá vlast, v té době ovládaná nacisty, se jich totiž zřekla. Peter Lange se ve své reportáži pro Deutschlandradio Kultur vypravil na stopu méně známého příběhu, který dokládá, jak i obyčejní lidé z obyčejných městeček dokázali v kritické době dělat skutky neobyčejné.

Chtěl jsem odkrýt ono zapomenuté, to mě asi nejvíc motivovalo. To, že se někdo sám za sebe do něčeho náruživě pustí, s jistou vášnivostí chce něco prosadit, a tak sebere všechnu sílu, aby se to podařilo, a je s to na sebe vzít důsledky, doplatit na to.

Peter Lange

„Praha nás přijala jako příbuzné.“ Jak se Thomas a Heinrich Mannovi stali Čechy

Emocionálně velmi silné dílo, které představuje málo známou část života Thomase a Heinricha Mannových.

František Černý

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

„Prag empfing uns wie Verwandte.“ Wie Thomas und Heinrich Mann zu Tschechen wurden ["Praha nás přijala jako příbuzné." Jak se Thomas a Heinrich Mannovi stali Čechy.]

Autor: Peter Lange

Název média: Deutschlandradio Kultur

Datum zveřejnění: 16. 11. 2016

Peter Lange

Peter Lange působí od srpna 2016 jako pražský korespondent německých veřejnoprávních médií ARD a Deutschlandradio. Předtím byl téměř deset let šéfredaktorem rozhlasové stanice Deutschlandradio Kultur, pracoval též jako redaktor zpravodajství u Rias Berlin a Deutschlandfunk.