Štěpán Vizi & Filip Rambousek: Ztrácíme půdu pod nohama: jak zemědělství proměňuje klima a naši krajinu?

Klimatická a energetická politika – jedny z mála témat, ve kterých se přístupy Čechů a Němců v posledních letech rozcházejí. Mladí rozhlasoví novináři Štěpán Vizi a Filip Rambousek se rozhodli za pomoci oblíbeného podcastového formátu přispět k přiblížení odlišných pohledů a vzájemnému pochopení obou zemí. Dvojjazyčné zpracování podcastu společně se snahou nabídnou i možná řešení konkrétních klimatických problémů z něj činí vskutku průkopnický projekt. V oceněném příspěvku z podcastové série s názvem „Karbon“ se autoři společně s odborníky z německé i české strany zabývají vztahem zemědělství a životního prostředí.

zleva Štěpán Vizi, Filip Rambousek

Když před lety přišel prvotní nápad natočit sérii podcastů o klimatické krizi, málokdo z českých novinářů se tomuto tématu věnoval systematicky. Jelikož jsem strávil nějaký čas v Německu, vnímal jsem, že se tam o tématech klimatické změny mluví úplně jinak a častěji.

Štěpán Vizi

V Německu je větší shoda na tom, že klimatická změna je problém a snaží se to řešit. V České republice je vidět, že si to lidé také uvědomují, ale trošku pokulhává snaha hledat řešení na politické úrovni. 

Filip Rambousek

Ztrácíme půdu pod nohama: jak zemědělství proměňuje klima a naši krajinu?

Mladí rozhlasoví novináři Štěpán Vizi a Filip Rambousek ve svém příspěvku úspěšně spojují hned několik současných fenoménů do velmi zdařilého celku. Využívají formát dnes tolik oblíbeného podcastu, ve kterém se zaměřují na jedny z klíčových výzev pro naši společnost. A to vše na půdorysu dvou sousedních zemí, které po překonání vzájemné složité minulosti hledají cesty, jak a v čem spolupracovat do budoucna.

Filip Nerad

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Ztrácíme půdu pod nohama: jak zemědělství proměňuje klima a naši krajinu?

Autor: Štěpán Vizi & Filip Rambousek

Název média: Radio Prague International

Datum zveřejnění: 26. 11. 2021

Štěpán Vizi & Filip Rambousek

Štěpán Vizi v současnosti pracuje v Centru pro dopravu a energetiku (CDE), kde se zabývá především evropskou energetickou a klimatickou politikou a řešeními současné energetické krize. Je absolventem Fakulty sociálních věd UK, část studií strávil také na univerzitách v Brémách a Tübingenu. Filip Rambousek momentálně pracuje na Německém velvyslanectví v Praze, kde pomáhá rozvíjet česko-německou vědeckou spolupráci. Předtím působil tři roky jako vědecký redaktor v Českém rozhlase. Vystudoval Německá a rakouská studia na FSV UK v Praze a Nationalism Studies Program na CEU v Budapešti a ve Vídni.