Kilian Kirchgeßner: Němí svědci brutalismu: Český přístup k architektuře z dob komunismu

Stavby, které jedni obdivují a jiní se jich děsí. Obrovské betonové budovy většinou postavené mezi lety 1960 a 1980, ve stylu, kterému se začalo říkat „brutalismus“ zanechávají u mnoha Čechů pachuť spojenou s obdobím komunismu. Kilian Kirchgeßner v oceněné reportáži seznámí německé posluchače s trochu jiným pohledem. Jeho protagonisté se na brutalistickou architekturu dívají jako na umělecký skvost, který nutně patří ke kulturní a historické paměti a zasazují se proto o jeho zachování.

Sám pro sebe jsem si uvědomil, že za brutalistickou architekturou je vlastně mnohem víc než brutalita, zabírání prostoru a dominance. Jsou to vlastně budovy, které ve své době spoluvytvářeli nejlepší architekti – nejlepší umělci.

Kilian Kirchgeßner

Němí svědci brutalismu: Český přístup k architektuře z dob komunismu

Tuto architekturu a nové povědomí o jejím významu v dnešní České republice přibližuje Kilian Kirchgessner německým rozhlasovým posluchačům zábavnou a fundovanou formou. Při své příští návštěvě Česka tak mohou zaměřit svůj zájem i na tuto část české stavební kultury.

Christoph Scheffer

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Němí svědci brutalismu: Český přístup k architektuře z dob komunismu [Brutalistische Zeitzeugen: Tschechiens Umgang mit der Architektur des Kommunismus]

Autor: Kilian Kirchgeßner

Název média: Deutschlandfunk

Datum zveřejnění: 27. 11. 2021

Kilian Kirchgeßner

Kilian Kirchgeßner je zahraniční korespondent z České republiky a Slovenska. Spolupracuje s rozhlasovými stanicemi ARD, mj. také Deutschlandfunk, WDR a Deutschlandradio Kultur, ale také pro časopisy z Německa, Rakouska a Švýcarska. Za svou práci získal řadu ocenění, mj. cenu Axel-Springer-Preis a Young Journalist Award Evropské unie.