Vojtěch Berger: Cíl: Německo

Redaktor zahraničního zpravodajství Českého rozhlasu Vojtěch Berger mapoval ve svém seriálu Cíl: Německo osud pěti syrských migrantů v Německu. Po celý rok 2016 za nimi jezdil do bavorského městečka Hof a sledoval, jak se postupně sžívají s novým “domovem”. Tímto způsobem vznikala napínavá reportážní série, u níž si nikdo nemohl být jistý, jak budou osudy protagonistů v dalším díle pokračovat.

Na novinářské práci mě láká hlavně to, že si člověk může udělat názor na základě vlastní zkušenosti. Měl jsem možnost mluvit se spoustou institucí, spoustou nevládních organizací, dobrovolníků, kteří s uprchlíky v okolních zemích pracují. Pak se vám i osobně lépe rozhoduje, co si máte o nějakých klíčových tématech myslet. V tématu migrace se mi to potvrdilo.

Vojtěch Berger

Cíl: Německo

Koláže Vojtěcha Bergera a jeho kolegů jsou příkladné – a v nejhlubším smyslu slova představují oceněníhodnou žurnalistiku. Po celý rok se znovu a znovu vraceli do bavorského městečka Hof. Věnovali tématu hodně práce, a na výsledku je to vidět. Situaci vykreslují pomocí výborně zvolených obrazů, bez emocí, a právě proto tato série příspěvků dokáže skvěle bourat předsudky.

Frank Überall

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Cíl: Německo

Autor: Vojtěch Berger

Název média: Český rozhlas

Datum zveřejnění: 14. 4. 2016

Vojtěch Berger

Vojtěch Berger je redaktorem a editorem pro nezávislého investigativního portálu HlídacíPes.org. Předtím působil v Českém rozhlase jako zahraniční redaktor, několik let byl jeho stálým zpravodajem na Slovensku a v Rakousku.