Hannah Rau: 1968 v NDR

Rok 1968 byl plný událostí. V západní Evropě se studenti bouřili proti autoritám, v Československu kvetlo Pražské jaro – až do doby, než ho udusaly sovětské tanky. Ve svém čtyřdílném dokumentu pro WDR si Hannah Rau všímá toho, jak na dynamiku tehdejšího společenského vývoje reagovala mládež v NDR. Seznamuje nás s příběhy lidí, kteří se rozhodli netančit podle režimu, ale hledali vlastní cesty vyjádření svého životního (i politického) názoru. To vše s vědomím toho, co se právě odehrávalo v Československu…

Musím říct, že jsem typické západoněmecké poválečné dítě, které umí francouzsky a na dovolenou jezdí hlavně do Itálie nebo do Španělska. Východní Evropa mě dlouho vůbec nezajímala. Bylo mi to líto a uvědomila jsem si, že je to mé bílé místo, na kterém chci rozhodně zapracovat.

Hannah Rau

1968 v NDR

Váš čtyřdílný cyklus, paní Rau, má velmi promyšlenou dramaturgii. Každý příběh má svou vlastní váhu, navazuje na předchozí a ukazuje, jaká byla každodenní politická realita mládeže v NDR. Odpor mladých lidí vůči politice NDR, solidarita s reformním kurzem v Československu, jejich reakce na porážku Pražského jara.

Bogna Koreng

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

1968 in der DDR [1968 v NDR]

Autor: Hannah Rau

Název média: WDR 3

Datum zveřejnění: 4. 6. 2018

Hannah Rau

Hannah Rau působí mj. v rozhlasových stanicích WDR a Deutschlandradio, kromě toho vytváří podcasty. Ve svých příspěvcích se věnuje zejména kulturně-společenským tématům. Její oblast zájmu je velmi rozmanitá: od historických událostí v roce 1968 v NDR přes ADHD u dospělých až po velmi osobní storytelling.