Lâm Duc Hiên/ Magdalena Sodomková/ Brit Jensen: Yusra plave o život

Yusra je mladá syrská dívka, která společně se svou sestrou Sarah přeplavala Egejské moře a dostala se tak do Evropy. V koprodukčním dokumentu Českého rozhlasu a BBC ji na cestě doprovází Magdalena Sodomková, Brit Jensen a Lâm Duc Hiên. Po příchodu do Německa sestry pokračují v plaveckém tréninku a Yusře se dokonce podaří stát se členkou reprezentace na olympijských hrách v Rio de Janeiro. V plastické a mnohovrstevnaté reportáži autoři mistrně zachytili dynamiku, kterou s sebou uprchlické téma nese.

Chtěli jsme téma ukázat i v jeho složitosti. Dostat takovou ohromnou životní příležitost totiž může být opravdu složité: nejen pro samotného dotyčného, ale i pro jeho rodinu. 

Magdalena Sodomková

Myslím, že druhý díl o tom, co se děje v Berlíně, je nejdůležitější. Tam se potká útěk a válka s tím, že se člověk začleňuje do nového světa a chystá se na něco dalšího.

Brit Jensen

Yusra plave o život

U kolébky tohoto multimediálního projektu stála „šťastná náhoda“. Zdůraznit je ovšem třeba, že v tu správnou chvíli se na správném místě ocitá každý den spousta lidí. Až na to, že si toho v drtivé většině nevšimnou.  Autoři projektu mezi ně nepatří. Magdalena Sodomková nejen že tuto šťastnou příležitost rozpoznala, ale zároveň ji díky své intuici, houževnatosti a výdrži, dokázala dokonale využít.

Lída Rakušanová

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Yusra plave o život

Autor: Magdalena Sodomková & Brit Jensen & Lâm Duc Hiên

Název média: Český rozhlas

Datum zveřejnění: 4. 8. 2016

Magdalena Sodomková & Brit Jensen & Lâm Duc Hiên

Magdalena Sodomková
Pracuje jako reportérka a dokumentaristka na volné noze. Pro zahraniční média pak také jako fixerka. Je autorkou knížky Matematika zločinu a spoluautorkou memoárů Život mezi paragrafy.

Brit Jensen
Brit Jensen je dokumentaristka a dramaturgyně pocházející z Dánska. Je autorkou desítek audiodokumentů pro britské, dánské, australské i české rozhlasové stanice.

Lâm Duc Hiên
Renomovaný francouzský fotograf se narodil v Laosu. Mezi lety 1990 - 2002 jako fotoreportér dokumentoval většinu významných konfliktů. Za svou práci získal několik prestižních ocenění, mj. cenu World Press Photo v roce 2001.