Adéla Tallisová Dražanová: Jak to prasklo v Lipsku

Adéla Tallisová Dražanová říká, že když přijede do Lipska, silně vnímá zdejší otevřenost a dynamiku. Na podzim 1989 se právě z Lipska začaly šířit demonstrace, které později vedly až k pádu berlínské zdi. Adéla Tallisová Dražanová z magazínu Reportér se vydala za účastníky tehdejších nepokojů a zkoumala, kdo jsou tito lidé, kteří svou otevřeností a ochotou věci měnit přispěli k změně politického režimu v zemi.

Novinářsky i lidsky je pro mě velké téma rok 1989, resp. totalitní režimy v Evropě celkově. Ráda ukazuji velkou historii na příbězích jednotlivých lidí, kteří zažívají velké historické okamžiky a vlastně je i utváří. Člověk se (ne vlastní vinou) ocitá v nějaké mezní situaci.

Adéla Tallisová Dražanová

Velice dobře vyzdrojovaná a formulovaná reportáž v magazínu Reportér přibližuje události dnešnímu českému publiku v tehdejším Lipsku v novém světle. Jeho osobitá síla záleží v tom, jak autorka názorně zprostředkovává dobové napětí.

Adam Černý

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Jak to prasklo v Lipsku

Autor: Adéla Tallisová Dražanová

Název média: Reportér

Datum zveřejnění: 15. 10. 2018

Adéla Tallisová Dražanová

Zahraniční redaktorka měsíčníku Reportér se dlouhodobě věnuje dění v postkomunistických zemí, občas se vydá za zajímavými tématy také do USA, Velké Británie či na Blízký východ. Její specialitou je dokumentování dějinných událostí na základě osudů obyčejných lidí.