Oliver Hach: Před padesáti lety zemřela v Československu svoboda – konec Pražského jara

Události srpna 1968 se tvrdě vryly do paměti nejen obyvatelům Československa, ale také Německé demokratické republiky. Zaryly se také do jinak pevného žulového chodníku jedné z freiberských ulic, kudy sovětské tanky ztěžka rolovaly směrem k Československu. Právě tímto přirovnáním zahajuje Oliver Hach mimořádnou přílohu Freie Presse nazvanou “Před 50 lety zemřela svoboda – Konec Pražského jara v Československu”, v níž si všímá toho, jak východoněmecká společnost prožívala okupaci Československa v roce 1968. Zdrojem informací mu byly vzpomínky, o něž se s ním podělili přímo čtenáři deníku. Z osobních příběhů i po tolika letech čiší ohromná emocionální náplň – která dokazuje, že některá témata neztrácí na aktuálnosti ani po letech.

Pražské jaro a potlačení Pražského jara byla událost klíčová nejen pro Čechy, ale i pro lidi tady v NDR. S Pražským jarem se totiž pojily velké naděje, že se socialismus otevře a bude možné svobodně vyjádřit svůj názor. Tyto události před padesáti lety se lidem hluboce vryly do paměti.

Oliver Hach

Před padesáti lety zemřela v Československu svoboda – konec Pražského jara

Oliver Hach rozumí českým sousedům a umí také psát. Tato kombinace se stala v německé novinařině poměrně vzácnou. O to více porotu přesvědčily jednotlivé příspěvky i celkové dílo. Je to pro nás výjimečným příkladem toho, co možné je a jak by to být mělo.

Daniel Brössler

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Vor 50 Jahren starb die Freiheit in der Tschechoslowakei – Das Ende des Prager Frühlings [Před 50 lety zemřela v Československu svoboda - konec Pražského jara]

Autor: Oliver Hach

Název média: Freie Presse Chemnitz

Datum zveřejnění: 17. 8. 2018

Oliver Hach

Redaktor deníku Freie Presse v Chemnitz se v podhůří Krušných hor narodil a ve své práci se nejčastěji věnuje politickému a společenskému dění v tomto regionu. Nezůstává však pouze v Německu - pro zajímavá témata se vydává také do České republiky.