Thomas Pürschke & Hans-Jürgen Büsch: Mimořádný vztah

Výjimečný vztah – tak nazvali autoři televizní reportáže pro WDR Thomas Purschke a Hans-Jürgen Büsch přátelství, které spojovalo dva výjimečné sportovce 20. století: Čecha Emila Zátopka a Němce Herberta Schade. Vzniklo v roce 1952 na olympiádě v Helsinkách. Tehdy Zátopek podal po závodě svému soupeři ruku – což tak krátkou dobu po válce bylo gesto velmi nečekané. Když se v roce 1972 konala olympiáda v Mnichově, Němci si vymohli, že na ní Zátopek pronese slavnostní řeč – a tímto trikem mu pomohli překonat společenskou degradaci, k níž ho odsoudil komunistický režim v Československu po porážce Pražského jara. Výjimečný vztah mezi českým a německým sportovcem, který veřejnosti dvojice novinářů představila, odráží životní přístup těchto sportovních legend: Přátelství je důležitější než všechny medaile.

Dana a Emil měli ohromné charisma. Takových lidí ve sportu moc není. Když člověk vidí, jak se sport zkomercionalizoval, kolik je tam korupce, dopingu, všech těchto stinných věcí. Tito skromní lidé, Emil a Dana, byli velcí vyslanci pro porozumění mezi národy.

Thomas Purschke

Chtěli jsme začít znova. Minulost nezapomenout, ale najít cestu ke vzájemnému porozumění.

Hans-Jürgen Büsch

Mimořádný vztah

Autoři Thomas Purschke a Hans-Jürgen Büsch připravili klasický televizní příspěvek, který znovu připomíná olympiádu, běh, středoevropské dějiny druhé poloviny 20. století, politické turbulence, ale také to všechno lidské, co je mezi tím.

Michael Hiller

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Eine besondere Beziehung [Mimořádný vztah]

Autor: Thomas Purschke & Hans-Jürgen Büsch

Název média: WDR Fernsehen

Datum zveřejnění: 20. 11. 2016

Thomas Purschke & Hans-Jürgen Büsch

Thomas Purschke
Novinář Thomas Purschke spolupracuje s tištěnými médii, rozhlasem i televizí (ARD/WDR). Sledování dění ve východní Evropě patří k jeho velkým zájmům, proto německé veřejnosti opakovaně přináší informace z české politiky a sportu.

Hans-Jürgen Büsch