Arndt Ginzel & Martin Kraushaar: Dálnice – pohřebiště miliard

Reportéři Arndt Ginzel a Martin Kraushaar se ve své reportáži pro MDR vydali na stoupu miliardám korun a eur, které jsou zakopány kdesi pod dálnicemi, aniž by ti, kteří po nich jezdí, o jejich přínosu měli nějaké ponětí. Autoři upozornili na vysoké korupční prostředí, které s dálničním stavitelstvím souvisí, a to nejenom v Německu, ale také v České republice a v Polsku. Jak je vidět, podobně jako rozbité / nedokončené dálnice, ani tento problém se nenechá omezovat hranicemi a týká se všech zmíněných zemí.

Díky filmu se zrodilo přátelství s jedním z protagonistů. Setkali jsme se s ním znovu a chceme pracovat na dalších tématech. Vlastně to je hezké. Třeba i to, že jsme mohli poradit všem kolegům, mohli se konfrontovat s lidmi z jiné země, mohli spolupracovat a tak témata lépe pojmout. No a taky na lepší témata přijít!

Martin Kraushaar

Před námi stála hromada. Přes tu hromadu země nebylo korupci nejdřív vidět.

Arndt Ginzel

Dálnice – pohřebiště miliard

Toto je opravdová přeshraniční žurnalistika. Nejde o to jet se podívat přes hranice, ale stejně jako autoři Arndt Ginzel a Martin Kraushaar – vybrat si jedno téma a podívat se, jak to vypadá na obou stranách hranice. Divák je pak informacím odjinud otevřenější, protože si situaci dokáže lépe představit. Autoři přitom odvedli skvělou práci nejen obsahově, ale i po obrazové stránce.

Bára Procházková

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Miliardengrab Autobahn [Dálnice - pohřebiště miliard]

Autor: Markus Kraushaar & Arndt Ginzel

Název média: MDR

Datum zveřejnění: 14. 11. 2015

Markus Kraushaar & Arndt Ginzel

Markus Kraushaar
Martin Kraushaar vystudoval politologii a ekonomii na TU Dresdem. Po studiích pracoval pro MDR jako redaktor hospodářské rubriky. V roce 2008 založil se svými kolegy Arndtem Ginzelem a Thomasem Dattem vlastní společnost, v níž je až do dnes činný jako autor a televizní producent.

Arndt Ginzel