Andrea Mocellin & Thomas Muggenthaler: Vlak smrti na cestě za svobodou

Dokumentární film Vlak smrti na cestě za svobodou, který pro televizi ARD připravili Andrea Mocellin a Thomas Muggenthaler, vypráví silný příběh o tzv. transportu smrti, který na konci dubna 1945 převážel vězně litoměřického koncentračního tábora směrem k Mauthausenu. Civilní obyvatelé, kteří viděli vlak projíždět, tentokrát nedívali jinam, jak to bylo v podobných situacích tak často běžné, ale zorganizovali spontánní pomocnou akci, kterou mnoha vězňů pomohli ke svobodě. Silný příběh se ptá po možnostech občanské statečnosti v nelehkých podmínkách, a daří se mu propojit události staré několik desetiletí s naší současností.

Zaujal mě možný přesah k současnosti, ke stále aktuální otázce: Kdy má smysl riskovat  usilovat o něco? To byl pro mě motor, abych se do tohoto filmu opravdu vložila. Myslím, že je to dodnes velmi aktuální, protože opět vzrůstají xenofobní nálady všude v Evropě.

Andrea Mocellin

Tento filmový materiál a fotografie z Roztok jsou jedinečné. Jedinečná je ovšem také tato záchranná akce.

Thomas Muggenthaler

Vlak smrti na cestě za svobodou

Autorům se výjimečným způsobem podařilo téma zpracovat citlivě, zodpovědně, s respektem a s empatií, a vytvořit tak živý dokument lidskosti. Portréty pamětníků, originální dokumenty i nahrávky ze současnosti přispívají k vysoké novinářské a filmové kvalitě.

Libuše Černá

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Todeszug in die Freihet [Vlak smrti na cestě za svobodou]

Autor: Thomas Muggenthaler

Název média: Das Erste (ARD)

Datum zveřejnění: 29. 1. 2018

Thomas Muggenthaler

Pracuje v rozhlasové stanici Bayerischer Rundfunk. Kromě aktuálního zpravodajství vytváří rozhlasové pořady a televizní filmy věnující se období nacionálního socialismu. Za televizní film “Zločin láska - o polských mužích a německých ženách” získal Bavorskou televizní cenu.