Christian Stücken: Let smrti z Mariánských Lázní: Co se stalo na palubě letadla Turbolet L410?

8. června 1972 nastupuje do malého letadla v Mariánských lázních deset mladých Čechoslováků. Chystají se unést letadlo, aby mohli uprchnout na Západ. Jejich plán se ale vymkne kontrole. Pilot je smrtelně zraněn. S následným uvězněním za únos letadla aktéři počítali, smrt člověka ale zastínila jejich celý život. Christian Stücken provedl podrobný výzkum toho, co se tenkrát v letadle mohlo stát a zohledňuje při tom i zcela odlišná tvrzení státních zastupitelství ČSSR a SRN. Především nám ale dovoluje seznámit se s osudy únosců a únoskyň tohoto výjimečného příběhu s tragickým koncem.

Tento příběh je nadčasový a je smutné, jak aktuální je. Vyrůstali jsme za doby, kdy mizely hranice, ale dnes jsem opět v situaci, kdy v Evropě lidé musí utíkat, aby mohli žít ve svobodě a míru.

Christian Stücken

Let smrti z Mariánských Lázní: Co se stalo na palubě letadla Turbolet L410?

Jeho příběh udržuje diváka v napětí a přitom zůstává dobře vybalancovaný. Dotýká se citů, aniž by šel za hranu. Je to prostě velmi zdařilý žurnalistický počin.

Peter Lange

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Let smrti z Mariánských Lázní: Co se stalo na palubě letadla Turbolet L410? [Der Todesflug von Marienbad: Was geschah an Bord der Turbolet L410?]

Autor: Christian Stücken

Název média: BR Fernsehen

Datum zveřejnění: 8. 6. 2022

Christian Stücken

Christian Stücken pracuje více než 20 let jako novinář pro Bayerischer Rundfunk, především pro politický magazín Kontrovers. Mezi jeho hlavní oblasti zájmu patří témata justice, soudobých dějin a také investigativní výzkum.