Vít Poláček & Matthias Schmidt: Odsun – Vertreibung

Dvoudílný dokument Matthiase Schmidta a Víta Poláčka se věnuje událostem, které si i sedm desetiletí po té, co se staly, nesou svůj kontroverzní nádech. Pro mnoho lidí v České republice i v Německu je ještě pořád odsun / vyhnání původního německého obyvatelstva z Československa velmi citlivou záležitostí. S respektem ke všem rozporům, které s sebou tyto příběhy přináší, se autorům dvoudílného dokumentu podařilo vytvořit dílo barevné, rozmanité, živé a skvěle odrážející mnohostrannost a ambivalentnost společné historie. Film vznikl v koprodukci České televize, německé MDR, rakouské ORF a německo-francouzské televize Arte.

Koprodukce byla výhodná ze spousty ohledů. najednou máte německé svědky, německé archivy. Najednou jde ve spolupráci o dialog a ne o izolovaný projekt, jak to bylo předtím.

Vít Poláček

Nejprve jsme chtěli ven ze začarovaného kruhu: kdo má vinu, co bylo horší, co bylo prvně, co následovalo? Chtěli jsme to ukázat, ale ne s tím, abychom na konci zase měli počítání toho, kdo má vinu. Na příkladu osobních příběhů  – a bylo pro nás důležité, abychom tam měli obě strany, Němce i Čechy – jsme chtěli vyprávět, co se vlastně stalo. Tečka.

Matthias Schmidt

Odsun – Vertreibung

Matthias Schmidt a Vít Poláček se důsledně dívají na odsun očima „těch druhých“. Jak ve filmu několikrát přímo či nepřímo zazní – vše je totiž otázkou perspektivy. Události nevykreslují černobíle, jednostranně. Z odsunu nedělají téma ani české, ani německé – ale společné. Tedy přesně takové, jakým skutečně je.

Vojtěch Berger

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Odsun - Vertreibung

Autor: Vít Poláček & Matthias Schmidt

Název média: Česká televize, MDR, ORF, Arte

Datum zveřejnění: 20. 10. 2020

Vít Poláček & Matthias Schmidt

Vít Poláček je historik, filmový scenárista a dramaturg. Věnuje se jak dokumentárnímu, tak hranému filmu. Dlouhodobě spolupracuje s Českou televizí. Matthias Schmidt je novinářem, filmovým tvůrcem a režisérem, který vytváří dokumenty pro ARD, ZDF, arte, 3Sat, MDR a WDR. Pro Deutschlandfunk Kultur a MDR Kultur, deníky a internetový portál www.nachtkritik.de připravuje také divadelní a literární recenze.