Jolana Matějková: Čas slavit a zpívat

Jolana Matějková v dokumentu „Čas slavit a zpívat” zachycuje příběh Heleny Klímové. Ta strávila své dětství za druhé světové války v sirotčinci. Maminku kvůli židovskému původu odvezli nacisté do Terezína a tatínka do pracovního tábora. Oba rodiče přežili, ale přišli o několik příbuzných. O třicet let později Helena veřejně odmítla totalitní režim podpisem Charty 77. Životní strasti dokázala přetavit v prospěšnou činnost a jako psychoterapeutka pomáhá léčit duši ostatním. Jolaně Matějkové se podařilo zachytit tíhu příběhu silné ženy a současně na diváky přenést lehkost a optimismus, který z Heleny po celý život vyzařuje.

Když se ohlédnu za dokumenty, které jsem natočila, tak jsou to příběhy lidí, kteří reprezentují to, co nazýváme pamětí národa. Jejich osud nebyl důležitý jen pro jejich nejbližší, ale přesahoval jejich vlastní život, protože jim záleželo i na ostatních.

Jolana Matějková

Čas slavit a zpívat

Divákům odkrývá mnohovrstevnatý obraz empatické ženy, křehké bytosti, silné osobnosti a uznávané terapeutky, která doprovází hledající na cestě k sobě samým i k ostatním. Přitom sílu pro sebe nachází ve víře a meditaci.

Blanka Závitkovská

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Čas slavit a zpívat

Autor: Jolana Matějková

Název média: Česká televize

Datum zveřejnění: 14. 5. 2022

Jolana Matějková

Dokumentaristka, publicistka a producentka Jolana Matějková se česko-německým vztahům věnuje dlouhodobě. Natočila několik dokumentů o významných postavách české a německé historie. Základy česko-německých vztahů po roce devadesát popsala v knize rozhovorů s Alexandrem Vondrou a v portrétu bývalého velvyslance ČR Františka Černého. V současnosti pracuje na filmu o Lídě Rakušanové - hlasu RFE.