Danko Handrick & Christian Gramstadt: Obchod se závislostí – český boj s krystalem

Spolupráce mezi Českem a Německem neprobíhá jenom ve všech těch “bohulibých” záležitostech. “Spolupracovat” dovede také podsvětí z obou států. Velkým tématem, jemuž se věnují policisté v obou zemích, je produkce krystalického pervitinu, který ve velkem vzniká v Česku a ve velkém je také pašován do Německa. Reportéři ARD Danko Handrick a Christian Gramstadt se ve své reportáži vydali na stopu tématu, o němž je nutné veřejně mluvit pořád a opakovaně. 

Krystal to ukazuje celkem jasně – droga žádné hranice nezná. V novinařině je proto důležité pojmout toto téma přeshraničně.

Danko Handrick

Poznat Pavla Gregora, znovu-objevitele drogy, a odvážného Jakuba Frydrycha, který pracuje opravdu fenomenálně, pro mě bylo velkým zážitkem. Ale zajímavé bylo i vidět, jak dobře funguje policejní spolupráce mezi Českem a Německem v centru u Schwarndorfu. Vlastně je to cena i pro jejich práci.

Christian Gramstadt

Danko Handrick & Christian Gramstadt: Obchod se závislostí – český boj s krystalem

Danko Handrick a Christian Gramstadt vytvořili plaidoyer pro debatu o metamfetaminu zbavenou veškerých tabu: věcnou a klidnou. Přesně to dělá z příspěvku film, který rozhodně stojí za shlédnutí.

Michael Hiller

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Das Geschäft mit der Sucht – Tschechiens Kampf gegen Crystal Meth [Obchod se závislostí - český boj s krystalem]

Autor: Danko Handrick & Christian Gramstadt

Název média: MDR

Datum zveřejnění: 13. 3. 2021

Danko Handrick & Christian Gramstadt

Danko Handrick coby rodilý Lužický Srb pěstuje úzké kontakty s Českem již od svého dětství. Od roku 1999 pracuje v redakcích MDR, mezi lety 2008-2014 a poté znovu od 2019 je televizním korespondentem ARD v Praze. Říká, že televize je jako puzzle: je potřeba vyprávět a skládat dohromady malé příběhy, aby čtenáři získali ucelený obraz. Christian Gramstadt je německý scénárista a režisér. Od roku 1997 působí pro televizi ARD/Das Erste, v současné době jako programový vedoucí zodpovědný za oblast politiky, hospodářství a společnost.