Václav Jabůrek & Ladislav Novák: Zaostřeno na uzavřené česko-saské hranice

Uzavření hranic v důsledku koronavirové pandemie v roce 2020 zasadilo velkou ránu česko-německým vztahům. Kromě diplomatického oříšku ovlivnilo bezprostředně životy stovek tisíc lidí, kteří na hranici žijí, kteří se naučili žít tak nějak bez ní a pro které se svobodný pohyb bez ohledu na hraniční čáru stal naprosto běžnou součástí jejich života. Dva kolegové z Českého rozhlasu Václav Jabůrek a Ladislav Novák se ve své společné reportáži vydali prozkoumat, co konkrétně uzavření česko-německých hranic znamenalo – po stránce politické, právní, ale zejména lidské. Podrobně dokumentují  jednu vzájemnou závislost, která se zdála být tak obyčejná, že jsme skoro přestali vnímat její hodnotu – a až v důsledku krize jsme si opravdu mohli uvědomit, co pro nás znamená.

Museli jsme to udělat už z toho důvodu, že uzavírat hranice je v podstatě extrémní řešení, nota bene když se bavíme o hranicích, které už v podstatě neexistují a o tom, že lidi jsou i závislí na tom, že hranice neexistují.

Václav Jabůrek

Z pandemie jsem si asi odnesl větší vztah k sociálním tématům. I se to asi promítalo v té reportáži, protože jsem chodil k lidem domů a povídal si s nimi o jejich těžkostech. Myslím, že do budoucna to bude stále mým větším tématem, zastávat se lidí, kteří jsou ve složitých situacích nebo se na ně zapomíná.

Ladislav Novák

Václav Jabůrek & Ladislav Novák: Zaostřeno na uzavřené česko-saské hranice

Bogna Koreng

Oba novináři ve své společné reportáži přesvědčivě a autenticky ukázali, jak hustě propletené jsou česko-německé vazby v pohraničí. Člověk se učí si vzájemných vztahů vážit. Je to prostě skvělý nápad, který je profesionálně a zdatně vytvořen.

Libuše Černá

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Václav Jabůrek & Ladislav Novák: Zaostřeno na uzavřené česko-saské hranice

Autor: Václav Jabůrek & Ladislav Novák

Název média: Český rozhlas Plus

Datum zveřejnění: 2. 12. 2021

Václav Jabůrek & Ladislav Novák

Václav Jabůrek je od roku 2019 zahraničním zpravodajem Českého rozhlasu v Berlíně. Předtím působil v zahraniční redakci ČRo jako redaktor a následně reportér. Ladislav Novák je členem zahraniční zpravodajské redakce Českého rozhlasu. V současné době působí v Bratislavě jako zahraniční reportér pro Slovensko, Rakousko a Maďarsko. Své rozhlasové zkušenosti začal sbírat na Radiu Wave, stanici pro mladé posluchače.