Dennis Wagner: Citlivý člověk

V roce 2019 byla Česká republika hlavním hostem knižního veletrhu v Lipsku. Při té příležitosti připravil Dennis Wagner pro televizi MDR portrét českého spisovatele Jáchyma Topola a jeho románu Citlivý člověk. Právě tato literární sonda do hlubin současné české společnosti je v Wagnerově filmu podpořena osobním příběhem Topola samotného. Touto cestou se mu podařilo přiblížit německému divákovi nejen životy obyvatel sousední země, ale také kontrasty, které vznikají prorůstáním minulosti do současnosti. Navíc, jak se ukazuje, Češi a Němci toho mají společného opět více, než by člověk očekával.

V knize popisuje Topol dobu, v níž žijeme. Pohybujeme se po světovém plátně, neustále těkáme, někam jezdíme. Zčista jasna pak ale čteme o společnosti, jež se vymezuje vůči cizímu. Můžeme to brát jako specifický Topolův pohled na naši dobu, zasazený do kontextu jeho země, tedy země, s níž sousedíme. V podstatě je to ale o společnosti, kterou známe dobře i my tady v Německu.

Dennis Wagner

Citlivý člověk

Film o knize, která je o Česku a o Evropě, která je trochu šibalská a která je postavená na životním příběhu spisovatele za posledních čtyřicet let. Zpracování je lákavé a dovede zaujmout, a to vše jen v šesti minutách – na každý pád velmi významný počin.

Peter Lange

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Ein empfindsamer Mensch [Citlivý člověk]

Autor: Dennis Wagner

Název média: ARD

Datum zveřejnění: 24. 3. 2019

Dennis Wagner

Novinář, dokumentarista a režisér na volné noze často spolupracuje s německou veřejnoprávní televizí. Zabývá se sociokulturními tématy napříč hranicemi, jeho velkými koníčky jsou také umění a fotografie.