Martin Knitl: Sudetské děti

Příběh, nad kterým se tají dech. Na pokraji války se do opavského ústavu Marianum dostalo několik batolat. I když jim nic nebylo, strávily mezi řádovými sestrami a dětmi s psychickým postižením téměř celý svůj život. Domů se už nevrátily, protože neměly kam, ani s kým, odejít. Jejich příběh vynesla na světlo Zuzana Urbánková z opavské univerzity. A redaktor Českého rozhlasu Ostrava mu pomohl, aby zarezonoval v širší společnosti. 

Myslím si, že žurnalistická práce není jenom o tom něco objevovat sám, ale také pomoci rozšířit to, co objevil někdo jiný. Tohle je přesně ten případ. Já jsem se nechal nést těmito příběhy, snažil jsem se je nezkazit a zprostředkovat autenticky.

Martin Knitl

Sudetské děti

Naše pětičlenná porota se okamžitě, bez zaváhání a jednomyslně, shodla na tom, že pořad Martina Knitla „Sudetské děti“ je mezi více než třiceti zaslanými audio příspěvky jednoznačným vítězem. Vím z vlastní novinářské zkušenosti, jak výjimečné je narazit na téma, nad kterým se publiku zatají dech. Protože o něm nejen nikdy neslyšeli, ale ani si nedovedli představit, že je něco takového v reálném životě možné.

Lída Rakušanová

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Sudetské děti

Autor: Martin Knitl

Název média: Český rozhlas

Datum zveřejnění: 24. 3. 2018

Martin Knitl

Martin Knitl svou profesní kariéru sice začínal jako učitel matematiky fyziky, záhy však dal přednost novinařině, které se věnuje od roku 1997. Jako redaktor Českého rozhlasu Ostrava se zabývá zejména děním na Opavsku, sleduje průmysl na Ostravsku a má rád historii spojenou s Moravskoslezským krajem.