Dora Kaprálová: Alenka v říši divů, aneb má cesta za uprchlíky

Dora Kaprálová připravila svůj rozhlasový dokument pro ČRo v rámci týdenního filmařského workshopu, který vedla společně s německou filmařkou Natašou von Kopp pro děti z jedné severoněmecké školy. Kromě patnácti německých školáků se do něj v létě 2015 zapojilo také pět jejich spolužáků, pobývajících v místním uprchlickém táboře. Dětské odpovědi na existenciální otázky: “Kdo jsi? Odkud přicházíš? Kam chceš v životě jít?” dokáží zaujmout vždy. Zcela nový nádech však znova dostanou, když se pátrání po odpovědích stane společným zájmem dětí s tak rozličnými životními zkušenostmi.

Nejde mi o žádnou ideologii nebo o migraci, ale o to, zprostředkovat tím čistým, ryzím dětským pohledem, co je to domov. Zprostředkovat realitu, kterou si často člověk, který žije na českém maloměstě, představuje ještě jinak.

Dora Kaprálová

Alenka v říši divů, aneb má cesta za uprchlíky

Citlivý pohled bez nadsazeného patosu nebo lepkavého soucitu, pohled na situaci, do které se děti dostaly, ve které se snaží přežít. Dora Kaprálová tká jemnou síť spojenectví a porozumění, síť z pochopení a posmutnělosti. Síť, v níž se jakoby náhodou zachytily křehké střípky zrcadlící naději, fantazii, něžnost, zranitelnost.

Libuše Černá

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Alenka v říši divů, aneb má cesta za uprchlíky

Autor: Dora Kaprálová

Název média: Český rozhlas

Datum zveřejnění: 12. 12. 2015

Dora Kaprálová

Dora Kaprálová je novinářka, dokumentaristka a spisovatelka, která v současné době pracuje zejména na vlastních prozaických textech. Její beletristické prózy byly přeloženy do několika evropských jazyků.