Marek Hýža & Tomáš Kusýn: Stíny nad Libavou

Němci obývaná oblast Libavá těsně sousedí s českou Hanou. Místní z obou jazykových táborů po staletí udržovali přirozený sousedský kontakt. Po válce bylo odsunuto nejprve německé obyvatelstvo, ale jak se záhy ukázalo: oblast měli brzy opustit i Češi. Tento kout Oderských vrchů se měl stát vojenským prostorem. Reportéři TV Noe Marek Hýža a Tomáš Kusýn si jako leitmotiv svého filmu zvolili příběh obnovy kapličky na Libavé, o niž se zasloužil Jindřich Machala ze spolku Lubavia. Ten se svými přáteli pečuje o zbytky toho, co z původních obcí ještě zbylo. 

Televize Noe se definuje jako televize dobrých zpráv. jsem moc rád, že právě zde vznikl tento film. Myslím, že je dobrou zprávou, že lidé spolu už zase mluví, připomínají si dějiny, že nenávist se pomalu obrušuje a zůstávají už jen historické vzpomínky.”  

Marek Hýža

“Nejpozoruhodnější příběh je příběh pana Machaly, což je předseda spolku Lubavia, který stojí za vším konáním, které se tady v regionu děje. Spolek Lubavia se stará o všechny památky, které v oblasti zbyly – pomníčky, křížky, hřbitovy.

Tomáš Kusýn

Stíny nad Libavou

A protože příběh není podle dneška, ale naopak dnešek se ptá po příběhu a příbězích v dějinách, vznikl různorodý, mnohovrstevný a rozmanitý film.

Michael Hiller

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Stíny nad Libavou

Autor: Marek Hýža & Tomáš Kusýn

Název média: TV NOE

Datum zveřejnění: 28. 10. 2017

Marek Hýža & Tomáš Kusýn

Marek Hýža
Marek Hýža je publicista, scénárista, producent i režisér - to vše v jedné osobě a na volné noze. Spolupracuje např. s Českou televizí nebo s televizí Noe. Ačkoliv se většinou věnuje dokumentaristice a aktuální publicistice, čas od času se také ponoří do témat česko-německého soužití. Blízké mu jsou zejména ty, které souvisí se severní a střední Moravou.

Tomáš Kusýn
Kameraman Tomáš Kusýn se dlouhodobě zabývá problematikou vystěhování Němců po druhé světové válce. Coby člen spolku Lubavia se na území vojenského prostoru Libavá zapojuje do péče o zbytky kulturního dědictví po původním obyvatelstvu.