Kilian Kirchgeßner: Farář Toufar zmizel

Pronásledování církví je jednou z temných kapitol dějin Československa v druhé polovině 20. století. Kilian Kirchgeßner představil ve své reportáži pro Deutschlandfunk německé veřejnosti příběh Josefa Toufara, kněze v zapadlé, nevýznamné vísce na Českomoravské vysočině. Lépe řečeno – nevýznamná byla víska až do roku 1949, kdy se věřící v místním kostele stali svědky nečekané události, kterou si nešlo vysvětlit jinak, než že to byl zázrak. V tu ránu se Josef Toufar dostal do hledáčku Státní bezpečnosti, byl zatčen a při výsleších umučen. Mělo na něj být zapomenuto, ale nestalo se tak – a Kilian Kirchgeßner ve své reportáži popisuje ne pouze Toufarův příběh, ale ilustruje jím také vztah Čechů k vlastním dějinám i k církvi.

Mám slabost pro témata z minulosti, u nichž se nabízejí paralely, které lze propojit se současným děním. Já se v reportáži pokusil převyprávět, co se tehdy stalo, a zároveň to všechno zasadit do přítomnosti. Na příběhu pátera Toufara ukázat, jaký je náš přístup k minulosti. Ukázat, co to vypovídá o současné společnosti.

Kilian Kirchgeßner

Farář Toufar zmizel

Josef Toufar a Milena Jesenská jsou dvě jména, dvě osobnosti, jejichž osudy všichni známe: nevinní, mučeni a zavražděni. Víme, že zastupují tisíce takových. Kirchgeßner proto nevypráví pouze dějiny, kterými nám Němcům přibližuje souseda. Příspěvek jde mnohem dále. Vyzývá k toleranci, svobodě vyznání i názoru, respektu k lidským právům.

Michael Hiller

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Pfarrer Toufar ist verschwunden [Farář Toufar zmizel]

Autor: Kilian Kirchgeßner

Název média: Deutschlandfunk

Datum zveřejnění: 17. 2. 2016

Kilian Kirchgeßner

Kilian Kirchgeßner je zahraniční korespondent z České republiky a Slovenska. Spolupracuje s rozhlasovými stanicemi ARD, mj. také Deutschlandfunk, WDR a Deutschlandradio Kultur, ale také pro časopisy z Německa, Rakouska a Švýcarska. Za svou práci získal řadu ocenění, mj. cenu Axel-Springer-Preis a Young Journalist Award Evropské unie.