Stephanie Probst & Marieluisa Lenglachner: Doma na pomezí

Kde je vlastně naše vlast? Tuto otázku si položili Stephanie Probst, Marieluisa Lenglacher a jejich další kolegové z afk TV, když se vydali do česko-německého pohraničí a rozmlouvali s místními. Skvělá kamera, výborně vybraná hudba a přesvědčivý střih dotvářejí velmi citlivý přístup autorek k lidem v pohraničí a jejich osudům.

Myslím, že nápad vzešel ode mě, protože v pohraničí bydlím. Bydlím v těsné blízkosti české hranice, vyrostla jsem tam. Pro mě to byla úplně vzdálená země, i když jsem žila tak blízko. Říkala jsem si, třeba jednou někdo natočí film o tom, co nás spojuje, a co nás také dělí.

Stephanie Probst

Bylo pro nás důležité ukázat pokud možno obě strany a zobrazit jejich společný historický proces. Chtěli jsme ukázat různé generace a jejich úhel pohledu na život v tomto regionu. proto jsme se pokusili najít co nejširší paletu různých osobností, které nám odhalí svůj pohled na život v pohraničí z obou stran.

Marieluisa Lenglachner

Na pomezí doma

Autorky takovým až trochu naivním, ale nadšeným způsobem líčí různé aspekty života v místech, kde se stýká česká a německá strana. Přeshraniční stýkání se.

František Černý

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Im Dazwischen daheim [Na pomezí doma]

Autor: Stephanie Probst & Marieluisa Lenglachner

Název média: afk TV

Datum zveřejnění: 16. 1. 2018

Stephanie Probst & Marieluisa Lenglachner

Stephanie Probst
Stephanie Probst spolupracuje od roku 2016 s Bayerischen Rundfunk, má za sebou i spolupráci se Süddeutsche Zeitung a SZ Magazin. Kromě toho se věnuje fotografování a od roku 2018 také renovaci památkově chráněného nádražního domku v Bavorském lese.

Marieluisa Lenglachner
Marieluisa Lenglachner vystudovala etnologii a dějiny umění. Pracuje pro online redakci Süddeutsche Zeitung, věnuje se natáčení reportáží, dokumentárnímu filmu a fotografii.