Vladimír Ševela: Kohout? Spadl ze schodů…

Co je to, co vytváří naši identitu, co nás spojuje s minulými generacemi? Vladimír Ševela, redaktor víkendové přílohy Hospodářských novin, se při svém hledání přesahů minulosti do současnosti vydal k Lužickým Srbům. Tento malinký národ je přirozenou spojkou mezi Čechy a Německem, současná česká veřejnost o něm však příliš neví. Ve své pozoruhodné skice si autor všímá, na čem se identita obyvatel Dolní Lužice může zakládat, a mapuje jejich snahu o uchování starých tradic. Mistrně však také postihuje rozpory, které s sebou lpění na světě včerejška může přinášet.

Kdyby Lužičtí Srbové jako národnostní skupina zanikli, je to obrovská škoda pro celou Evropu. Fascinovali mě mladí lidé, kteří se o svůj původ zajímají, věnují tomu spoustu svého volného času, peněz a intenzivně to prožívají. V tom vidím určitou naději pro budoucnost tohoto etnika, to, že to není záležitost pouze muzejní.

Vladimír Ševela

Kohout? Spadl ze schodů…

Lidé, které Ševela popisuje, zápasí o svoji identitu a zároveň jsou s ní v rozepři. Ševela příhodně nenapsal příběh o folklóru, ale velmi vnímavou reportáž o sebereflexi v komplikovaném světě a o tom, jak se snaha být „náš“ občas také přetočí do odmítání všeho cizího. Nejedná se o příběh o malém světě Lužických Srbů. Jedná se o příběh o našem světě. Čechům mohu jeho četbu vřele doporučit – a stejně tak i Němcům.

Daniel Brössler

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Kohout? Spadl ze schodů

Autor: Vladimír Ševela

Název média: Hospodářské noviny Ego!

Datum zveřejnění: 30. 8. 2019

Vladimír Ševela

Novinařině se věnuje od 90. let. Prošel řadou redakcí, v současné době působí v Hospodářských novinách, kde se zabývá hlavně domácími tématy. Za příběhy však jezdí také do zahraničí. V roce 2015 vydal knižní reportáž o špionu Karlu Köcherovi Český krtek v CIA.