Iris Milde: Pochod do Brna – Příběh česko-německého smíření

Iris Milde se vydává na brněnský pochod a cestou hledá historické, politické, literární i osobní příčiny, svědky a důsledky vyhnání německého obyvatelstva při tzv. brněnském pochodu smrti v roce 1945.

Je fakt, že v Německu lidé moc nevědí o Brnu, které vykročilo cestou odpuštění a smíření. Mladí lidé se dlouho angažovali tak, že se jim podařilo změnit postoj ve městě. Vytvořit půdu, na níž bylo možné se omluvit. Byl to složitý proces a právě to jsem chtěla zachytit. Co všechno lze udělat, když máte jasnou vizi.

Iris Milde

Pochod do Brna – Příběh česko-německého smíření

Smíření – to slovo se lehce vysloví, ale obtížně převádí do reality. Smíření, právě o něj jde i v delší reportáži Iris Mildeové. Díky autorce čteme dokumenty, slyšíme úryvky z literárního zpracování vyhnání, poznáváme pamětníky tehdejší doby a jejich příbuzné. V tomto příběhu smíření se neustále střídá pohled do minulosti s tím, jak se s ní vyrovnáváme v současnosti.

Bogna Koreng

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Brněnský pochod - Příběh česko-německého smíření

Autor: Iris Milde

Název média: Deutschlandfunk

Datum zveřejnění: 24. 11. 2022

Iris Milde

Iris Milde je nezávislá novinářka a překladatelka z českého jazyka. Píše pravidelně pro rozhlasové stanice Deutschlandfunk, Deutschlandfunk Kultur a časopis MONUMENTE. Kromě toho pracuje jako referentka pro styk s veřejností v Saské evangelické akademii, pro kterou vydává časopis SINN. Po studiu translatologie a žurnalistiky na univerzitě v Lipsku žila v Norsku, Polsku a České republice. V roce 2022 obdržela mediální cenu Německého národního výboru na ochranu památek.