Jakub Wehrenberg: Postoloprty 1945 – česká odplata

Jakub Wehrenberg ve svém dokumentárním filmu přibližuje pozadí temných událostí po skončení 2. světové války, kdy bylo v Postoloprtech zavražděno několik tisíc německých obyvatel. Jeho filmová rekonstrukce výslechů a jednání parlamentní komise, která masakr v roce 1947 vyšetřovala, osvětluje motivy a okolnosti činu. Díky propojení výpovědí jednoho z přeživších, originálních záznamů, historických analýz a hraného firmu tak vzniká neotřelý formát, který ukazuje historické události v novém světle. 

Doufal jsem, že tímto filmem vzbudíme pozornost a zvědavost u lidí, kteří o této události ještě nikdy neslyšeli. Tohle je situace, kterou si Češi, myslím, nikdy nepřiznali a vždycky to na něco shazovali. V archivu se objevila kompletní zpráva o vyšetřování komise se vším všudy – s otázkami, odpověďmi, všechny protokoly tam byly zaneseny. A když jsem viděl tento materiál, tak mi bylo jasné, že se to dá rekonstruovat slovo od slova.

Jakub Wehrenberg

Postoloprty 1945 – česká odplata

Wehrenbergův dokumentární film propojuje hrané scény a výpovědi přeživších s analytickými pohledy historiků a s originálními archivními snímky. Film Postoloprty (německy Postelberg) se tím stává nelítostným zpracováním tohoto zločinu, které jsme dosud v České republice neviděli.

Peter Lange

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Postoloprty 1945 - česká odplata

Autor: Jakub Wehrenberg

Název média: Česká televize

Datum zveřejnění: 8. 11. 2022

Jakub Wehrenberg

Jakub Wehrenberg je režisér, který dlouhodobě spolupracuje s Českou televizí. Zaměřuje se na širokou řadu formátů od zábavných přes cestopisné pořady až k populárně naučným cyklům. Diváky zaujaly mimo jiné jeho série o putování po sousedních zemích s názvem V karavanu po... nebo výpravy v Příbězích starých hospod. Hraný dokument měl možnost natočit si poprvé.