Marius Münstermann & Michael Billig: Špinavé ochody s německým odpadem

Tajné sledování kamionů převážejících odpad přes hranice, falšování papírů, prohrabování se odpadky na skládkách a vyhýbavé odpovědi nejen řidičů, ale především zodpovědných úřadů. S každou další odpovědí přichází celá řada otázek, které nás přivádí do šedé zóny pochybných kšeftů. Reportéři Michael Billig a Marius Münstermann nás vezmou na riskantní investigativní cestu po stopách špinavého byznysu s německým, ale i italským a holandským ilegálním odpadem. Tato reportáž je také svědectvím o tom, do jaké míry funguje (nefunguje) společná evropská politika a nařízení týkající se nakládání s odpady.

Rozhodli jsme se, že zkusíme pachatele načapat, Jízda za kamionem trvala celkem 24 hodin. Z Bavorska do Brna. Na základě rešerší se zdá, že jsme jen škrábli do špičky ledovce. Dělá se to systémově desítky let tímto, či nějakým podobným způsobem. Nejrůznější úřady a instituce o tom vědí. Nejedná se o nějakou drobnou kriminalitu, ale odpad je jako téma málo sexy.

Michael Billig & Marius Münstermann

Špinavé ochody s německým odpadem

Michael Billig a Marius Münstermann, spolu se svými kolegy/němi z Česka a Polska, se s mimořádnou odvahou a precizností pokoušejí o rozkrytí spletité sítě vztahů, do které jsou jednotliví “byznysmeni” s odpadem zapojení. Pomocí grafických schémat i poodhalením své investigativní práce umožňují divákům proniknout do tématu, které sice vypadá na první pohled lokálně, má však regionální dopad a zásadní evropské souvislosti.

Veronika Kupková

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Špinavé ochody s německým odpadem

Autor: Marius Münstermann & Michael Billig

Název média: ZDF

Datum zveřejnění: 31. 5. 2022

Marius Münstermann & Michael Billig

Michael Billig je nezávislý novinář, který se zaměřuje na oblasti propojující cirkulární ekonomiku, ochranu životního prostředí a kriminalitu. Pracoval kromě jiných pro televizní stanice jako NDR / Norddeutscher Rundfunk, ZDF, RTL, Pro 7 nebo tištěná média jako Berliner Zeitung a Magazin Greenpeace. Založil si i vlastní blog - muellrausch.de Marius Münstermann je nezávislý novinář, který vytváří investigativní reportáže pro německá a mezinárodní média, například pro televizi ZDF, stanici NDR / Norddeutscher Rundfunk, časopisy Der Speigel nebo Stern, Magazin Greenpeace nebo pro noviny Süddeutsche Zeitung. Své rešerše zaměřuje především na těžbu nerostných surovin nebo kriminální činnost v oblasti životního prostředí a zemědělství. Jeho multimediální webové projekty získaly několik ocenění, například Cenu Georga von Holtzbrincka za publicistickou činnost v oblasti hospodářství nebo Cenu Hansela Mietha za ´story-telling´ / vyprávění příběhů v digitálním prostředí.