Jan Novotný: Demolice paměti. Reportáž z města, kde si potomci vrahů a obětí dodnes nakukují do oken

Město Postoloprty na Žatecku se v červnu 1945 stalo dějištěm jednoho z největších masakrů v českých dějinách. Zemřelo při něm několik stovek (některé odhady říkají až dva tisíce) zdejších civilních obyvatel německého původu. Podnětem pro vznik reportáže Jana Novotného se stala demolice kasáren, kde k vraždám došlo. Mladý novinář se vydal pátrat po tom, jak s temnou minulostí města pracuje jeho současná politická reprezentace. Ve svém příspěvku vystihl také vnitřní konflikt několika posledních pamětníků masakru, kteří se po dlouhá desetiletí  dennodenně  potkávali na ulicích s vrahy svých blízkých.

Při psaní textu jsem zjistil, že vždycky záleží na tom, jak se k tomu staví politická reprezentace města. Kromě pamětníků neexistuje žádná jiná síla, která by o připomínku těchto událostí stála. Bohužel to v tomto případě do budoucna příliš pozitivně nevidím.

Jan Novotný

Demolice paměti. Reportáž z města, kde si potomci vrahů a obětí dodnes nakukují do oken

Reportáž Jana Novotného je něčím zcela výjimečným: nejenom, že autor líčí, jak se zamlčují dějiny. Razantně se také staví na stranu těch, kdo kolektivním mlčením trpí nejvíce: potomci obětí.

Anneke Hudalla

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Demolice paměti. Reportáž z města, kde si potomci vrahů a obětí dodnes nakukují do oken

Autor: Jan Novotný

Název média: Týdeník Euro

Datum zveřejnění: 7. 8. 2017

Jan Novotný

Jan Novotný je šéfreportér týdeníku Euro, v jehož redakci působí od roku 2015. Za sebou má zkušenosti z plzeňské regionální a také celostátní redakce MF Dnes, kde se věnoval zejména politickým tématům.