Kirill Ščeblykin: Příkopy, které se táhnou dodnes

V roce 2018 se českou společností linuly oslavy 100 let od vzniku samostatného Československa. Při té příležitosti zpracoval Kirill Ščeblykin do mimořádné přílohy Deníku N článek o Němcích z Hřebečska, kteří v roce 1918 k jásajícím davům, vítajícím novou republiku, spíše nepatřili. Ve svém textu poukazuje na souvislosti vzájemného soužití, které v českém historickém povědomí bývají často opomíjeny. Ačkoliv většina z českých Němců musela svou původní vlast po roce 1945 opustit, několik tisíc jich v České republice stále žije. A právě z jejich perspektivy Ščeblykin na století existence českého státu pohlíží.

Myslím, že Češi a Němci nedostali v 20. století příliš příležitostí mnoho šancí spolu dobře žít. Snažil jsem se je vyobrazit jako jedince, kteří jednali v nějakém historickém kontextu.

Kirill Ščeblykin

Příkopy, které se táhnou dodnes

To výjimečné na tomto textu, kterým se prolíná několik desetiletí, je, že kromě těžkých životních událostí si všímá opakované snahy jejich protagonistů, najít přes to všechno nějakou společnou domluvu.

Michael Hiller

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Příkopy, které se táhnou dodnes

Autor: Kirill Ščeblykin

Název média: Deník N

Datum zveřejnění: 24. 10. 2018

Kirill Ščeblykin

Zahraniční zpravodaj Deníku N se ve své práci věnuje zejména dění v západní Evropě a v USA. V roce 2017 získal Novinářskou cenu Nadace OSF, kterou zaujal skvěle zpracovaným rozhovorem s Andrejem Babišem, jenž pořídil spolu se svým kolegou F. Zajíčkem pro web Student Times.