Lucie Rybová (Suchá): Oheň, fotbal, Německo

Tröglitz je malá obec v Sasku-Anhaltsku. Lucie Suchá se do ni poprvé vypravila už v roce 2015, kde zde vyhořela ubytovna pro uprchlíky. Po roce se opět vrátila – s otázkou, jak integrace uprchlíků pokračuje, jak se k ní staví místní a jaké každodenní starosti mají ti, kteří se snaží, aby vše probíhalo hladce. A také kdo vlastně jsou oni uprchlíci, o kterých se tak moc mluví, ale s nimiž se tak málo rozmlouvá.

Tady v Česku píšeme o tom, že Němci přijali tolik a tolik uprchlíků, Němci to nedokážou. Němci se s tím perou, Němci neumí tohle, umí tamto. Ale kdo jsou ti Němci? Kdo jsou ti lidé, kteří každodenně naráží na úplně běžné problémy, které s přijetím tak velkého množství uprchlíků souvisí? Na to jsem se chtěla podívat.

Lucie Suchá

Oheň, fotbal, Německo

Lucie Suchá sleduje, jak si Německo poradí s integrací statisíce muslimských uprchlíků. Nespokojila se s jednoduchými odpověďmi, objasňuje souvislosti, vyvarovává se klišé. Udělala ale i ještě něco navíc: přinesla konkrétní a diferencovaný příběh bývalého starosty onoho zvláštního městečka, ve kterém „se nikdy nestane, co očekáváte, a nikdy nevíte, co se stane“.

Lída Rakušanová

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Oheň, fotbal, Německo

Autor: Lucie Rybová (Suchá)

Název média: Reportér

Datum zveřejnění: 16. 5. 2016

Lucie Rybová (Suchá)

Novinářka, stálá spolupracovnice Reportéra. Dlouhá léta pracovala v zahraniční redakci MF DNES, přispívá do řady médií.