Dora Kaprálová: Lajkujte mně a smrt se vám vyhne

V roce 2015 se Dora Kaprálová v Berlíně setkala se Syřanem Abouda Saeedem. Tento prostý kovář z městečka Manbidž zaujal svět svými statusy na Facebooku, v nichž předával své postřehy z probíhající války. Dostalo se mu označení “Nejchytřejší muž z Facebooku”, Německo mu udělilo politický azyl a jeho texty vyšly knižně. Ve své reportáži pro magazín Reportér Dora Kaprálová popisuje setkání s člověkem, který toho má mnoho za sebou, a jehož budoucnost, navzdory tomu, že se dostal “do bezpečí”, zůstává i nadále nejistá.

Milena Jesenská psala, že všechno, co píše, jsou milostné dopisy. To se mi strašně líbilo. Mám pocit, že v novinařině chybí ten subjektivní, lidský pohled. Samozřejmě, je fajn mít objektivní zpravodajství, to k tomu taky patří, ale v reportážích a dokumentárnějších útvarech považuji za docela podstatné autorské ručení za text.

Dora Kaprálová

Lajkujte mně a smrt se vám vyhne

Práce Dory Kaprálové pro reportážně investigativní měsíčník Reportér má až literární charakter. Vynikající úroveň zpracování a výběr tématu rezonuje s novinářskou práci, která byla charakteristická pro Milenu Jesenskou.

Adam Černý

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Lajkujte mně a smrt se vám vyhne

Autor: Dora Kaprálová

Název média: Reportér

Datum zveřejnění: 1. 2. 2016

Dora Kaprálová

Dora Kaprálová je novinářka, dokumentaristka a spisovatelka, která v současné době pracuje zejména na vlastních prozaických textech. Její beletristické prózy byly přeloženy do několika evropských jazyků.