Markéta Kachlíková: Sancta Familia:Vánoční dárek po 80 letech

Ve svém vítězném příspěvku představila Markéta Kachlíková posluchačům německého vysílání Českého rozhlasu jednu velmi pozoruhodnou knihu, nazvanou Sancta familia. Napsali a ilustrovali ji dva kluci, bratři Martin a Tomáš Welsovi, a darovali ji svým rodičům k Vánocům roku 1938. Kniha popisuje humorným způsobem život pražské židovské česko-německé rodiny.  Navzdory lehkosti, s jakou je psána, se za stránkami ukrývá obavu, co se s rodinou bude dít dále. Pohledem zpět se dozvíme, že tragický osud se Welsovým za války nevyhnul. Markétě Kachlíkové se v její příspěvku podařilo mistrovským způsobem zachytit zánik normality mnohonárodnostního Československa.

Dějiny německy mluvících obyvatel našich zemí tvoří těžiště našeho vysílání a také u našich posluchačů a posluchaček jsou oblíbeným tématem.

Markéta Kachlíková

Sancta Familia: Vánoční dárek po 80 letech

“Markétě Kachlíkové se podařilo víc než jen představit knížku, náhodou zachráněnou z rodinné pozůstalosti a vydanou po 80. letech britským novinářem Davidem Vaughanem. V 15. rozhlasových minutách se soustředila na to, co tvoří sílu příběhu této židovské rodiny: na její plány a naděje, na její sny v konfrontaci s předtuchou temné budoucnosti. Vnímavé publikum tak dostalo příležitost příběh nejen poslouchat, ale i prožívat. Nestává se to často.”

Lída Rakušanová

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Sancta Familia: Ein Weihnachtsgeschenk nach 80 Jahren [Sancta Familia: Vánoční dárek po 80 letech]

Autor: Markéta Kachlíková

Název média: Radio Prag

Datum zveřejnění: 25. 12. 2020

Markéta Kachlíková

Markéta Kachlíková je redaktorkou zahraničního vysílání Českého rozhlasu. V německé redakci stanice Radio Prague International připravuje zpravodajství o dění v České republice pro posluchače a čtenáře v německy mluvících zemích.