Tomáš Lindner: Zvládli to?

Je to již pět let, co Evropu zasáhla v plné míře uprchlická krize. Výrok Angely Merkelové “Zvládneme to.” dodnes zní v uších mnoha z nás, když na tuto dobu zpětně vzpomínáme. V českém prostředí byl postoj německé kancléřky, stejně jako celá německá migrační politika, přijímán s velkou skepsí. Po pěti letech se Tomáš Lindner znovu vydal do německých periferií, aby českému čtenáři přinesl zprávu o tom, jestli to ti Němci opravdu zvládli – anebo ne. Ve své reportáži nic přikrášluje ani nezlehčuje – a přesto se mu daří vnést do povrchní české debaty vlny, které ji umí rozčeřit.

Ta německá perspektiva mně zajímala víc od spodu. Cíleně jsem nehledal hovory s vlivnými politiky, cíleně jsem nejel do největších měst. Spíše jsem hledal lokálně, kde se dá integrace popsat v nejběžnějším životě. Mým cílem bylo ukázat to každodenní překonávání problémů, které s ní přicházejí.

Tomáš Lindner

Čím rozmanitější zkušenosti reportáž „Zvládli to?“ nabízí, o to autentičtěji působí. Zprostředkovává zkušenosti velkého počtu Němců, kteří mají velice odlišné zkušenosti s uprchlíky. Někteří mluví o vnitřním obohacení a štěstí, že mohou pomáhat druhým, zatímco jiní se svěřují se zklamáním nebo i s otřesnými zážitky. Jedno ze základních pravidel novinařiny zní: Nemůžeš napsat všechno, ale nesmíš nic vynechat. A Tomáš Lindner nic nevynechává, pozorně naslouchá, pečlivě zaznamenává – a především se nesnaží vydolovat odpověď, která by se mu trefně po česku řečeno jen hodila do krámu.

Adam Černý

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Zvládli to?

Autor: Tomáš Lindner

Název média: Respekt

Datum zveřejnění: 30. 8. 2020

Tomáš Lindner

Tomáš Lindner je od roku 2008 členem redakce Respektu a věnuje se v ní převážně zahraničním tématům. Nejraději píše o Německu, subsaharské Africe a vztahu bohatých a chudých zemí. Za svou práci získal již řadu novinářských ocenění.