Pavel Polák: Tajemný kořistní poklad

Reportér Českého rozhlasu Pavel Polák se zahloubal do rozhlasového archivu – a objevil tam naprosto pozoruhodnou věc. Německé nahrávky z let 1929-1945, které se do Československa dostaly patrně jako reparace po druhé světové válce. Co na nich je? To nikdo pořádně neví – staré desky a matrice je potřeba pořádně prozkoumat. Vynikajícím způsobem koncipovaná rozhlasová reportáž je vlaštovkou, kterou Pavel Polák vypustil do světa – snad si ji někdo všimne a pustí se do nimravé, avšak velmi záslužné práce – digitalizace obsahu tajemného kořistního pokladu.

Moje motivace byla dát impuls: podívejte se, co když tam je něco, co je neskutečně zajímavé? Co když tam je něco, o čem se léta myslelo, že to zmizelo? Byla by velká škoda, kdyby to spalo v regálu další léta. Chtěl jsem upozornit na to, že to tady je.

Pavel Polák

Tajemný kořistní poklad

Bogna Koreng

Autor v posluchači vytváří akustické obrazy: vidíme pronikavě osvětlený prostor, vidíme zaprášené a zničené desky, vidíme částečně bezradné tváře archivářů nad množstvím desek a matric, které ještě nejsou zpřístupněny. Současně se rodí naše zvědavost, co všechno je ještě skryté.

Bogna Koreng

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Tajemný kořistní fond

Autor: Pavel Polák

Název média: Český rozhlas

Datum zveřejnění: 14. 2. 2017

Pavel Polák

O dění v Německu informuje českou veřejnost již od roku 2014 - nejprve coby zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu, nyní jako publicista na volné noze spolupracující s Deníkem N a Českou televizí. Za svou rozhlasovou práci získal několik ocenění, např. v roce 2017 Česko-německou novinářskou cenu.