Renate Zöller: Pražský velkoměstský vinař z doby zakladatelů

Jsou různé cesty, jak lidem ukázat příběh místa, které mají rádi. V pražských Havlíčkových sadech, jinak také řečeném parku Grébovka, je to možné se sklenkou vína v ruce. Renate Zöller ve svém příspěvku představuje vinaře Bulánka, který péčí o zdejší vinohrad připomíná kulturně-historické dědictví německého průmyslníka Moritze Gröbeho. Současně se jí však také daří načrtnout soužití českého a německého etnika v Praze ve velmi neobvyklém kontextu.

Přijde mi skvělé, když se dědictví neodloží někam do poličky, kde se na něj práší, ale když se s ním něco dělá. A tak se mi moc líbí, když Pražáci přijdou do Havlíčkových sadů, pijí víno z tohoto historického vinohradu a možná snad i reflektují, co bylo dříve.

Renate Zöller

Zásluha Renate Zöller není jen v tom, že pro německé čtenáře objevila Gröbeho odkaz a přidala tip pro příští návštěvu Prahy. Porotu obzvlášť oslovily četné oblouky, které se znova a znova suverénně a elegantně v textu objevují: mezi rodinným příběhem Gröbových a hospodářskými dějinami Čech; mezi úctyhodným historickým dědictvím Královských Vinohradů a pohodovými lisovacími experimenty, kterým se dnes ve vinohradě věnuje vinař Pavel Bulánek.

Anneke Hudalla

Pošlete vítězný příspěvek do světa!

Zaujal vás příspěvek? Podělte se o něj s těmi, které by mohl také oslovit!

Prags Grossstadtwinzer der Gründerzeit [Pražský velkoměstský vinař z doby zakladatelů]

Autor: Renate Zöller

Název média: Deutsches Kulturforum östliches Europa

Datum zveřejnění: 26. 2. 2021

Renate Zöller

Renate Zöller působí jako spisovatelka a novinářka na volné noze. Profesně se orientuje zejména na střední Evropu, je redaktorkou časopisu Kulturkorrespondenz, který se věnuje kulturnímu dědictví Němců ve východní Evropě. V minulosti žila v Praze a pracovala pro Prager Zeitung, Český rozhlas a magazin Respekt.